Garantii de peste 80% la creditele pentru IMM-uri

0
Garantii de peste 80% la creditele pentru IMM-uri

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM isi propune pentru acest an sa sustina garantii de aproximativ 350 milioane de euro pentru credite de peste 700 milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de anul trecut, potrivit presedintelui institutiei Aurel Saramet.

“Anul trecut am primit o suta de solicitari de plata de la IMM-uri, ceea ce a insemnat aproximativ 1,5% din total. Cifra este foarte mica in comparatie cu aceea din UE, unde media este de 2,5-3%. In 2009, ne asteptam, totusi, ca aceasta valoare sa depaseasca 5%”, a spus Saramet. Pentru a sprijini IMM-urile sa faca fata crizei si sa obtina credite de la banci, Fondul de Garantare a fost capitalizat cu 100 milioane de euro, ceea ce a permis ridicarea garantiei la maximul acceptat in UE, respectiv 80% din valoarea creditului.

Totodata, in baza unui protocol incheiat cu Eximbank, banca de asemenea capitalizata de stat pentru sustinerea IMM-urilor, garantarea creditelor pentru implementarea proiectelor prioritare si a celor finantate din fonduri UE se va face in proportie de 100%. Pentru preintampinarea blocarii creditarii IMM-urilor din cauza neplatii datoriilor la bugetul de stat, Fondul garanteaza si finantarile acordate pentru plata acestor datorii, ceea ce va duce la cresterea veniturilor la bugetul de stat, la mentinerea activitatii IMM-urilor si a locurilor de munca, a mai precizat Saramet.

De altfel, si ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a explicat ca aproximativ 90% din falimentele inregistrate in randul intreprinderilor mici si mijlocii sunt cauzate de sechestrele impuse de stat, iar numai 10% din falimente sunt initiate de catre firme. Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu (foto), a explicat ca sechestrele despre care a vorbit ministrul de resort reprezinta blocaje financiare.

“In primul rand, firmele intampina dificultati pana la faliment, din cauza celor doua miliarde euro – datoriile statului. Totodata, au fost blocate conturile firmelor care au datorii la stat, ceea ce iarasi duce la falimente”, a spus Nicolescu.

Fondul va acorda, de asemenea, garantii si pentru credite restructurate, ca urmare a deprecierii pietei imobiliare, iar, potrivit lui Aurel Saramet, in primele doua luni ale anului numarul bancilor care au cerut garantarea suplimentara pentru a acoperi diferenta cauzata de devalorizarea activelor a crescut cu peste 200% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a cerut ieri ministrilor previziuni cu privire la incheierea contractelor finantate din fonduri europene, deciziile de finantare catre beneficiari si ultimele plati. “Daca vrem sa marim absorbtia fondurilor UE, trebuie sa avem o previziune a unor etape. Noi nu avem probleme cu depunerea unor proiecte, ci cu aprobarea lor. Aici va trebui ca autoritatile de management sa vada care este legitimitatea lor”, a declarat Pogea la inceputul discutiilor de la Guvern, desfasurate ieri, pe tema absorbtiei fondurilor europene.