GAZPROM a început să scoată țiței din vestul României

Un document al companiei de stat Conpet, și anume Raportul Administratorilor pe semestrul I, 2019, arată că în luna martie 2019 s-a încheiat contractul de prestări servicii pentru preluarea și depozitarea temporară a țițeiului și a condensatului produs în exploatările din județul Timiș, pentru o perioadă de 1 an. Beneficiarul este NIS Petrol România SRL. ”Au fost inițiate discuții cu reprezentanții NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) în vederea efectuării transportului țițeiului produs de subsidiara NIS Petroleum România SRL la rafinăria Pancevo, discuții finalizate prin încheierea unui contract de prestări servicii de transport țiței pe calea ferată, pe relația rampa Biled – granița româno-sârbă, pe o perioadă de 1 an”, se spune în documentul amintit. NIS Petrol este fosta companie de petrol și gaze din Serbia iar de câțiva ani este controlată de către gigantul rus Gazprom. NIS Petrol, și implicit Gazprom, are în România un portofoliu de șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator. Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou, conform Profit.ro.

 

NIS Petrol este foarte discretă în ceea ce privește începerea producție de petrol și gaze în vestul României însă diferite informații atestă acest fapt. De exemplu, în primăvara acestui an, ANRE a emis un document foarte tehnic prin care se spunea că se acordă ”autorizaţia de înfiinţare a conductelor de alimentare din amonte aferente producţiei de gaze naturale din perimetrul DEE V-20 Jimbolia, societăţii NIS PETROL S.R.L.”. Pe românește, s-au acordat aprobările necesare pentru a extrage și pompa gaz în Sistemul Național de Transport.

 

Rușii aveau în plan să înceapă producția de hidrocarburi în 2015 însă întârziat. Au dezvoltat însă o rețea de benzinării, cu brandul Gazprom, dar operat de NIS Petrol.

 

NIS Petrol a anunțat la începutul lui 201 reluarea operațiunilor de prospectare în perimetrul EX-7 Periam din județul Timiș. Lucrările, făcute prin intermediul Naftagas Oilfield Service, companie aflată de asemenea în sfera Gazprom, au vizat o suprafață de aproape 150 de kilometri pătrați, în vecinătatea localităților Beba Veche, Cherestur și Dudeștii Vechi, zonă în care compania a semnat acorduri cu fermierii. În 2014, a demarat achiziția de date seismice 3D în cele două perimetre din județ, EX-7 Periam și EX-8 Biled, iar în luna martie 2015 datele seismice au fost colectate pe o suprafață de 306 kilometrii pătrați, din care 117 km2 în EX-7 Periam și 189 km2 în perimetrul EX-8 Biled.

 

Gazprom, prin NIS, deţine, încă din 2010, concesiunea pe patru perimetre petroliere în Bihor şi Timiş. Acestea se întind de la nordul la sudul celor două judeţe şi de la graniţa cu Ungaria până în zona deluroasă şi montană. În total, aproape 4.000 de kilometri pătraţi, adică peste jumătatea din suprafaţa Bihorului. Reprezentanții NIS au declarat, în repetate rânduri, pentru a linişti comunitatea locală, că prospecţiunile efectuate în perimetrele menţionate şi viitoarele explorări vizează numai zăcăminte convenţionale de hidrocarburi, nu gaze de şist. Ruşii au mai declarat că au un plan de investiţii de 600 de milioane de euro în România, pe termen mediu şi lung.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed