General Motors dezvoltă o maşină electrică cu o autonomie de peste 300 de kilometri

0
General Motors dezvoltă o maşină electrică cu o autonomie de peste 300 de kilometri

General Motors (GM) dezvoltă o maşină electrică care poate poate parcurge o distanţă de 200 de mile (322 de kilometri) cu o singură încărcare a bateriei, a anunţat grupul american, în timp ce aproape toate autovehiculele electrice de pe piaţa americană au o autonomie mai mică de 100 de mile.

Vicepreşedintele GM Doug Parks nu a dezvăluit când ar putea fi disponibil noul autovehicul, dar a arătat că în prezent costul bateriilor este prea mare pentru a putea începe producţia, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

 

 

Anunţul GM vine la numai câteva zile după ce grupul german Volkswagen a afirmat că vrea să devină lider pe piaţa maşinilor electrice până în 2018.

 

 

Tesla, GM, Volkswagwen, precum şi liderul global după vânzări pe acest segment, Nissan Motor, se confruntă cu aceeaşi problemă şi anume preţul prea ridicat al bateriilor, care conduce la o autonomie redusă a maşinilor electrice în comparaţie cu cele care folosesc carburant clasic, afirmă analişti şi directori din industria de profil.

 

 

Numărul de autovehicule electrice şi hibrid disponibile în SUA a crescut din 2010 de pestre cinci ori, la 15 modele, dar vânzările reprezintă mai puţin de 1% din piaţa auto, în pofida reducerilor de preţ şi a stimulentelor acordate de autorităţi, notează Wall Street Journal.

 

 

Grupul GM a vândut aproape 15.000 de maşini electrice Chevrolet Volt în primele opt luni ale anului, rezultatul fiind susţinut de discounturi şi ajutoarele primite din partea autorităţilor.

 

 

Abordarea Nissan este diferită, compania niponă considerând că nu este justificată extinderea autonomiei la peste 200 de mile, întrucât majoritatea oamenilor nu conduc pe parcursul unei zile mai mult de 75 de mile, cât este autonomia modelului complet electric Nissan Leaf. Maşina produsă de Nissan are în SUA un preţ de 28.800 de dolari.

 

 

Tesla este singurul producător care a demonstrat că poate asigura o autonomie mai ridicată, cu Model S, al cărui preţ porneşte de la 70.000 de dolari. Maşinile Tesla pot fi echipate opţional cu o baterie suficient de puternică astfel încât să poată parcurge aproape 300 mile (aproape 500 de kilometri).

 

 

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a declarat reecent că “nu este necesar un miracol” pentru ca o maşină cu autonomie de 200 de mile şi un preţ de 35.000 de dolari să ajungă la vânzare în următorii 3-4 ani.

 

 

Toate celelalte maşini electrice de pe piaţa americană au o autonomie de 100 de mile (161 de kilometri) sau chiar mai puţin, în timp ce preţurile variază între 25.000 de dolari pentru Smart Fortwo EV şi 50.000 de dolari pentru RAV4 EV.