Germania cere Europei şi Statelor Unite prudenţă în privinţa posibilelor sancţiuni împotriva Rusiei legate de Ucraina

Printre o serie de posibile sancţiuni occidentale împotriva guvernului preşedintelui Vladimir Putin, Germania ar putea bloca autorizarea conductei Nord Stream 2, dacă Rusia va invada Ucraina.

Dar măsura ar risca să exacerbeze o criză a aprovizionării cu gaze în Europa, care a determinat creşterea preţurilor la energie.

”Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect asupra celor care încalcă principiile convenite de comun acord. În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele pe care le va avea acest lucru pentru noi”, a declarat duminică cancelarul german Olaf Scholz Scholz, citat de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

 Scholz a mai spus că nimeni nu ar trebui să creadă că există o măsură disponibilă cară să nu aibă consecinţe pentru Germania.

Potrivit unei pre-lansări a interviului, Scholz a contrazis, de asemenea, orice impresie că Statele Unite şi Europa nu ar putea conveni asupra unui set comun de sancţiuni.

„În cercul aliaţilor cădem de acord asupra unor eventuale măsuri. E bine. Trebuie să putem acţiona în caz de urgenţă”, a spus el.

Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni ”masive”, iar democraţii din Senatul SUA au dezvăluit un proiect de lege care poate pedepsi oficiali, liderii militari şi instituţii bancare din Rusia.

Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei, dar neagă planul de a invada fosta republică sovietică.

Moscova este deja supusă unor sancţiuni de la anexarea Crimeei de la Ucraina, în 2014.

Scholz a respins cererea Rusiei de a exclude o dată pentru totdeauna aderarea Ucrainei la alianţa militară transatlantică NATO.

”O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a spus cancelarul. Dar el a spus că apartenenţa la NATO a altor naţiuni din Europa de Est ”nu este deloc pe ordinea de zi”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed