Germania emite mandate de arestare pe numele avocaţilor Jürgen Mossack şi Ramon Fonseca, aflaţi în centrul scandalului evaziunii fiscale Panama Papers

Avocaţii Jürgen Mossack şi Ramon Fonseca – suspecţi de ajutarea masivă a evaziunii fiscale şi de asociere de răufăcători – pot fi arestaţi, astfel, în cazul în care încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene (UE), potrivit ziarului, care a participat la dosarul Panama Papers şi care s-a asociat în acest articol, publicat luni seara, cu publicaţiile regionale NDR şi WDR.

Cei doi avocaţi, care deţin paşapoarte panameze, se află în prezent în această ţară – care nu-şi extrădează cetăţenii -, scrie Sueddeutsche Zeitung.

Anchetatorii speră însă ca Mossack, a cărui familie se află în Germania, să se predea pentru a negocia o reducere a pedepsei şi a scăpa unor proceduri care se desfăşoară în paralel în Statele Unite.

Fonseca a făcut aluzie, într-un mesaj postat pe Twitter, la acest lucru.

”În ceea ce priveşte Germania, noi am vândut întreprinderi unei bănci germane, care le-a revândut unor antreprenori, care le-au folosit în chestiuni fiscale în care nuavem nimic a face”, scrie el.

El acuză, de asemenea, ”mafia de stânga internaţională” de acuzaţiile formulate împotriva sa şi se întreabă dacă ”Germania are dreptul să vorbească despre dreptate, dat fiind că tribunalele de la Nürnberg au condamnat şi executat doar 14 nazişti”, în pofida milioanelor de morţi din al Doilea Război Mondial.

Scandalul Panama Papers a izbucnit la 3 aprilie 2016, după divulgarea a 11,5 milioane de arhive digitale ale cabinetului de avocatură Mossack Fonseca – documente sensibile analizate de către ICIJ, care au provocat o undă de şoc în lume, şi care au antrenat, între altele, demisia premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson.

Potrivit exploatării media a Panama Papers, aceste documente au permis scoaterea la lumină a unui vast sistem de evaziune fiscală, prin intermediul unor firme-paravan, în care câteva sute de bănci şi-au ajutat clienţii.

Cel puţin 150 de anchete au fost deschise în 79 de ţări în vederea verificării unor posibile evaziuni fiscale sau spălări de bani, potrivit Centrului amerian de integritate publică.

Cabinetul de avocatură Mossack Fonseca a anunţat în 2018 că şi-a încetat activitatea, din cauza ”pagubelor ireparabile” suferite în reputaţia sa.

Panama se bate, la rândul său, pentru a fi retrasă de pe mai multe liste negre ale paradisurilor fiscale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed