Germania și Franța au început ofensiva pentru cucerirea Europei. Țările est-europene au respins „relansarea“ Uniunii

0

La conferința GLOBSEC, care s-a desfășurat luni, Germania și Franța au avut o serie de propuneri comune pentru a reforma Uniunea Europeană, de fapt pentru a prelua conducerea acesteia, scrie Romania Libera.

Cu SUA și Marea Britanie deveniți „prieteni pe care nu te poți baza“, Germania și Franța au propus „o foaie de parcurs“ pentru membrii UE, prin care se redeschid tratatele europene, se stabilesc noi instituții, care să preia și mai multe puteri ale statelor membre. Liderii Cehiei și Slovaciei s-au opus vehement acestui plan de „integrare mai profundă“, cerând din partea celor două puteri mai mult respect pentru toți membrii UE, în special pentru „mărginași“ și insistând pentru implementarea obiectivelor aflate în derulare, nu pentru unele ce vor aduce inevitabil scindarea.

Merkel, în război cu Trump

Cancelarul german are toate motivele să grăbească „integrarea mai profundă“ și redeschiderea tratatelor, pentru că se simte amenințată economic de SUA și Marea Britanie. „Vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat“, a spus Merkel, făcând aluzie la SUA, după summitul G7 de sâmbătă, marcat de tensiuni. „Trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru, ca europeni, pentru propriul nostru destin“, a subliniat aceasta, propunând relații mult mai strânse cu Franța. Germania și Franța s-au constituit încă de anul trecut într-un nucleau ce se vrea „buricul“ UE. Refuzul lui Donald Trump de a sprijini Acordul de la Paris împotriva încălzirii globale aduce grave prejudicii strategiei bazată pe energii alternative, tehnologii avansate în Germania, pe care spera să le exporteze. Trump critică modul în care Germania încearcă șă-și vândă mărfurile fără a oferi avantaje, ceea ce îl împinge spre un război comercial. Pe lista priorităților Administrației Trump, Germania și „milioanele de mașini vândute în SUA“ ocupă locul patru, după ISIS, obiectivele Beijingului în Marea Chinei de Sud și Coreea de Nord.

Publicațiile germane îl fac zob pe Trump

„Der Spiegel“ scrie că Donald Trump nu are intelectul necesar ca să ocupe funcția de președinte, că nu înțelege semnificația poziției sale, că nu citește rapoartele serviciilor, nu se interesează de chestiunile presante, nu-și ascultă consilierii, optând pentru decizii capricioase, tiranice. Nu e moral, e mincinos, rasist și clevetitor. În concluzie, Trump este o amenințare la securitatea globală și trebuie înlăturat de urgență de la Casa Albă. Pentru „Handelsblatt“, cea mai mare publicaţie de business din Germania, ameninţările lansate de Trump la adresa partenerilor comerciali ai Americii sunt un semn că sistemul global al comerţului liber începe să se dezmembreze. Pentru a contracara efectele crizei economice, responsabilii G20 au introdus peste 1.200 de măsuri protecţioniste noi pentru a proteja de invazia produselor străine zone ale pieţelor interne, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Pentru Germania, exporturile constituie simbolul supremaţiei ca economie și orice amenințare în această direcție este ca o declarație de război. Nicio altă economie mare nu este mai vulnerabilă la întreruperea comerţului liber decât Germania, a avertizat Robert Zoellick, fostul preşedinte al Băncii Mondiale. Un sfert din locurile de muncă germane depind de exporturi, inclusiv de exporturile către SUA, 1,6 milioane de locuri de muncă. „Handelsblatt“ îi avertizează pe oamenii de afaceri germani să se pregătească de război comercial cu SUA.