Gitenstein:Românii trebuie să înlocuiască expresia „Asta e viaţa” cu motto-ul lui Obama”Yes, we can”

De ziua Statelor Unite ale Americii, ambasadorul american la Bucureşti a urat românilor să nu mai fie niciodată nevoiţi să-şi părăsească ţara şi să îşi poată împlini visurile chiar aici, în România.

Dar, pentru a transforma România într-o „societate a oportunităţilor” – ideal pentru care s-au jertfit tinerii români în urmă cu 20 de ani – , este nevoie de „viziune comună, curaj şi hotărâre”, iar pentru atingerea acestui ţel nu ar trebui să existe divergenţe partinice, este de părere reprezentantul diplomatic al Washingtonului.

„Aici, în România, faceţi eforturi de reformare şi modernizare a statului şi a economiei. Totul pentru a împlini visul de a crea acea societate a oportunităţilor, pentru care şi-au dat viaţa tinerii patrioţi români în urmă cu 20 de ani. Nu ar trebui să existe diferenţe de opinii asupra acestor subiecte şi ştim că nu va fi simplu. Realizarea unor schimbări reale, de durată, nu este niciodată simplă. Aşa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbările pe care doriţi să le obţineţi în societatea românească necesită viziune comună, curaj şi hotărâre. Şi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Statelor Unite, acest angajament faţă de idealurile noastre comune necesită o autoevaluare permanentă şi o dorinţă neobosită de perfecţionare. Dar va necesita şi abandonarea completă şi fermă a pesimismului transmis de expresia ‘Asta e viaţa’, des folosită în România şi care sugerează că nimic nu se poate schimba. Ea trebuie înlocuită cu motto-ul preşedintelui american ‘Yes, we can’ (‘Da, putem!’)”, a recomandat ambasadorul Mark Gitenstein într-o alocuţiune rostită cu ocazia celebrării Zilei Independenţei Statelor Unite.

Ambasadorul şi-a construit discursul urmărind permanent o paralelă între Războiul de Independenţă şi Revoluţia din 1989. A menţionat că, precum părinţii fondatori ai Americii în urmă cu 234 de ani,  în decembrie 1989 tinerii revoluţionari români şi-au dat viaţa „pentru onoare şi libertate” în lupta împotriva celei mai severe dictaturi comuniste a acelor timpuri. El a asemănat ultimii 20 de ani din istoria României cu perioada „extrem de tumultoasă şi plină de schimbări” a mişcării pentru drepturi civile din anii ’60 din Statele Unite ale Americii, precizând că a trăit acea perioadă într-unul dintre statele sudiste, Alabama, unul dintre statele rasiste.

Reamintind cuvintele lui Martin Luther King despre Alabama – „Visez că într-o zi, în Alabama, acest stat în care există rasişti împătimiţi, … băieţi şi fete de culoare îşi vor putea da mâna cu băieţi albi şi fete albe, ca fraţi şi surori” – Gitenstein s-a dat personal exemplu pentru puterea împlinirii visului american şi a spus: „Am văzut cu propriii mei ochi acest lucru întâmplându-se. Acel vis a început să se împlinească şi iată-mă aici, pe mine, un fiu alb al Sudului, numit Ambasador al Statelor Unite în România de către primul preşedinte afro-american al Statelor Unite ale Americii”.

Diplomatul american s-a folosit şi de această ocazie pentru a reaminti că are rădăcini româneşti: „Aşa cum ştiţi, anul acesta sărbătorim 130 de ani de relaţii diplomatice. În 1880, anul stabilirii de relaţii diplomatice, străbunicul meu, Louis Bralower, a imigrat în Statele Unite, în oraşul New York, plecând din Botoşani. A părăsit România urmărindu-şi visul de a beneficia de oportunităţi economice şi libertate religioasă. Noi, americanii, sperăm şi ne dorim pentru România ceea ce ne dorim şi pentru Statele Unite. Ne dorim ca fiecare cetăţean să poată spune cu încredere că acest pământ, pământul românesc, este şi al său. Personal, sper că Louis Bralower al anului 2010 nu se va simţi constrâns să părăsească această frumoasă ţară şi că va putea să îşi împlinească visurile chiar aici, în România. Aceasta este promisiunea Revoluţiei Române şi a Războiului de Independenţă American”, a conchis ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Născut la 7 martie  1946 în statul Alabama, Mark Gitenstein a fost nominalizat la 11 iunie 2009 pentru a ocupa funcţia de ambsador al Statelor Unite la Bucureşti de preşedintele Barack Obama, iar în 2 septembrie 2009 i-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui României Traian Băsescu.

În octombrie 2009, când a vizitat România, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, declara că administraţia de la Washington a trimis cel mai bun om la Bucureşti, subliniind că ambasadorul Mark Gitenstein are acces direct la el. „Domnul ambasador e un prieten drag, împreună ne-am crescut copiii, soţiile sunt prietene, nepoţii se cunosc, iar familia Gitenstein este aproape ca o familie pentru noi”, a afirmat Biden. „Este o persoană pe care o cunosc, cu care am lucrat de 30 de ani, este o persoană care are acces direct la mine. Cred că deja asta o ştiţi, pentru că, de câte ori îl chemaţi şi vorbiţi cu el, imediat mă cheamă şi pe mine să-mi transmită aceste conversaţii”, a adăugat vicepreşedintele SUA.

La ceremoniile pentru marcarea Zilei Independenţei Statelor Unite, organizate vineri la reşedinţa ambasadorului american au luat parte, între alţii, ministrul de externe Tedor Baconschi, ministrul învăţământului Daniel Funeriu, şeful SIE, Mihai Razvan Ungureanu, procurorul general Laura Kovesi, şeful ANI, Cătălin Macovei, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, europarlamentarul PSD Adrian Severin, dar şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

Preşedintele Traian Băsescu lipseşte de la recepţia de Ziua Independenţei SUA pentru al doilea an consecutiv.

Anul trecut, spre deosebire de alţi ani, preşedintele Traian Băsescu nu a mai dat curs invitaţiei de a participa la recepţia găzduită de şeful misiunii diplomatice a Statelor Unite cu ocazia Zilei Independenţei, sărbătorită la 4 iulie. Anul trecut misiunea diplomatică a Statelor Unite în România era condusă de însărcinatul cu afaceri, Jeri Guthrie-Corn, după ce mandatul fostului ambasador, Nicholas Taubman, se încheiase la sfârşitul anului 2008, odată cu schimbarea de administraţie de la Washington, iar noul ambasador, Mark Gitenstein, nu sosise încă la post.

Anul acesta, preşedintele Băsescu, premierul Emil Boc, precum şi alţi oficiali guvernamentali sunt în ţară, vizitând locurile devastate de inundaţii, un gest apreciat de ambasadorul Mark Gitenstein. „Aţi pierdut 23 de oameni în inundaţii din ceea ce înţeleg. Este îngrozitor. Ne-am oferit să ajutăm, dar se pare că Guvernul dumneavostră are situaţia sub control. Ştiu că preşedintele este acolo acum – şi face ceea ce trebuie prin faptul că se duce la faţa locului. Înţeleg că premierul a fost şi el, ieri şi azi. Este o mare problemă să te confrunţi cu aşa ceva într-o perioadă de criză economică”, a spus Gitenstein într-o discuţie cu agenţiile de presă prilejuită de celebrarea Zilei Independenţei Statelor Unite.

Noutatea ceremoniei de Ziua Independenţei din acest an a fost aceea că înainte de discursul rostit de ambasadorul SUA, pe un ecran uriaş (Jumbotron) a fost proiectat un videoclip cu imagini din SUA, dar şi un colaj de imagini cu Bob Dylan şi Pete Seeger, pe fundalul melodiei „This land is your land”.

Citește discursul integral al ambasadorului Mark Gitenstein

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed