AcasăEconomieGlobalworth a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC,...

Globalworth a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale pentru proiectele verzi din România

”Globalworth, cel mai mare investitor din Europa Centrală şi de Est, anunţă că a contractat o finanţare de 85 milioane euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale pentru proiectele verzi din România. Împrumutul este pentru o perioadă de 6 ani între Globalworth Holdings Cyprus Limited (o subsidiară a companiei) şi IFC în calitate de creditor, compania acţionând ca garant”, anunţă compania.

Consiliul Globalworth consideră că împrumutul va consolida şi mai mult lichiditatile companiei şi va oferi grupului capital flexibil in termeni atractivi. În conformitate cu termenii acestuia, împrumutul sau o sumă echivalentă va fi alocată proiectelor imobiliare comerciale eligibile din România conform Cadrului pentru “Împrumuturi verzi” al companiei.

„Ne bucurăm să ne extindem, prin acest credit, colaborarea cu IFC. Este primul nostru “credit verde” de când am lansat “obligaţiunea verde” inaugurală în anul 2020 şi credem că demonstrează fără îndoială sustenabilitatea afacerii Globalworth şi a pieţelor pe care activăm”, a spus Mihai Zaharia, director de Investiţii pentru România şi director Pieţe de Capital în cadrul Grupului Globalworth.

Finanţarea pe termen lung acordată de IFC va ajuta compania — cel mai mare investitor în spaţii de birouri din România după valoarea de piaţă şi suprafaţa închiriabilă brută — să îşi consolideze poziţia lichidităţii şi să îşi atingă obiectivele de mediu — să aibă un portofoliu comercial de birouri 100% verde, spun reprezentanţii companiei.

Compania are un portofoliu de investiţii imobiliare format din active imobiliare comerciale moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, prezente în România şi Polonia. Aproximativ 90% din portofoliul companiei este format din proprietăţi prietenoase cu mediul. În contextul condiţiilor de piaţă nesigure exacerbate de pandemia globală şi de războiul recent din Ucraina, investiţia IFC va ajuta Globalworth să îşi continue operaţiunile, să livreze proiecte de investiţii şi să lanseze noi proiecte verzi în România.

„Strategia IFC în România se axează pe promovarea dezvoltărilor verzi, reziliente şi inclusive. Ne bucurăm să consolidăm parteneriatul cu Globalworth, dezvoltator de top de clădiri verzi, şi ne exprimăm încrederea în sectorul spaţiilor de birouri din România la finalul crizei OVID-19″, a adăugat Ary Naïm, IFC’s Regional Manager for Central and Southeast Europe.

IFC a asistat Globalworth să dezvolte un Cadru pentru “Imprumuturi verzi”, aliniat la principiile privind creditele verzi din 2021 ale Asociaţiei Pieţei de Imprumuturi. Conform Cadrului pentru “Imprumuturi verzi, Globalworth va folosi creditele verzi pentru a finanţa sau refinanţa proiectele eligibile care vor contribui cu precădere la limitarea efectelor încălzirii globale.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală şi de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM, care activează în România şi Polonia, în ambele ţări devenind principalul investitor pe piaţa imobiliară de birouri. Globalworth investeşte, dezvoltă şi gestionează direct clădiri de birouri şi parcuri industriale şi de logistică, în locaţii premium, care generează venituri din închirierea de spaţii către companii de top din întreaga lume. Gestionat de peste 240 de specialişti în Cipru, Guernsey, România şi Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 3.2 miliarde de euro, la 31 decembrie 2021. Aproximativ 95,9% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 660 de companii naţionale şi multinaţionale.

În România, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Arad, Oradea, Constanţa şi Piteşti, în timp ce în Polonia proprietăţile se regăsesc în Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.

IFC — membră a Grupului Banca Mondială — este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare axată pe sprijinirea sectorului privat din pieţele emergente. Colaborează cu peste 100 de ţări. În cursul anului fiscal 2021, IFC a acordat o sumă record de 31,5 miliarde de dolari societăţilor private şi instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare, mobilizând capacităţile sectorului privat pentru a elimina sărăcia extremă şi a stimula prosperitatea comună, în timp ce economiile se luptă cu impactul pandemiei de COVID-19.

 

 

Ultimele Articole