Goldman Sachs anticipează că preţurile gazelor naturale în Europa vor scădea cu aproximativ 30% în lunile următoare

Facilitatea olandeză de transfer de titluri (TTF) este principalul indicator european pentru preţurile gazelor naturale.

Acesta a fost tranzacţionată marţi la aproximativ 120 de euro pe megawat oră.

Însă Goldman Sachs se aşteaptă ca acest indicator să scadă la 85 de euro pe megawat oră în primul trimestru al anului 2023, potrivit unei note de cercetare publicată săptămâna trecută.

Aceasta ar marca o schimbare semnificativă a nivelurilor observate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina şi presiunile ulterioare asupra mixului energetic al Europei au împins preţurile la cifre istorice – peste 340 de euro pe megawat oră.

Scăderea recentă a preţurilor gazelor a derivat din mai mulţi factori: depozitele de gaze ale Europei sunt practic pline pentru acest sezon de iarnă; temperaturile din această toamnă au fost mai blânde decât erau aşteptărilra, întârziind astfel începutul unei perioade de utilizare intensă; şi există o ofertă excesivă de gaze naturale lichefiate (GNL).

Rapoartele recente au indicat că aproximativ 60 de nave aşteaptă să-şi descarce încărcătura de GNL în Europa. Unele dintre aceste transporturi au fost cumpărate în timpul verii şi tocmai sosesc acum, în timp ce spaţiile de stocare se umplu.

Într-adevăr, cele mai recente date compilate de grupul industrial Gas Infrastructure Europe arată că nivelurile de stocare în Europa se situează la 94%.

În ciuda optimismului privind preţurile mai scăzuteale gazelor pe termen scurt, care ar putea atenua o parte din criza costului vieţii, există o mulţime de presiuni asupra liderilor europeni pentru a-şi asigura aprovizionarea pe termen mediu.

”Echipa noastră de mărfuri prognozează o nouă scădere la 85 de euro în primul trimestru, înainte de a creşte brusc în vara viitoare, pe măsură ce stocurile vor fi refăcute”, au spus analiştii Goldman Sachs în nota de cercetare.

Prognozele lor indică o creştere a preţurilor la puţin sub 250 de euro pe megawat oră până la sfârşitul lunii iulie.

Preţurile gazelor naturale sunt de aşteptat să crească după primele trei luni ale anului 2023 din cauza mai multor factori.

Fatih Birol, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat vineri pentru CNBC că doar o cantitate foarte mică de GNL nou va ajunge pe piaţă anul viitor.

”Dacă economia Chinei îşi va reveni anul viitor, importurile de GNL ale Chinei ar putea creşte, de asemenea, împreună cu Europa”, a spus el.

China a fost cel mai mare importator mondial de GNL în 2021, potrivit Administraţiei pentru Informaţii Energetice din SUA. Cu toate acestea, din cauza politicii sale stricte privind Covid-19, economia chineză a trebuit să se confrunte cu o serie de blocaje care au afectat creşterea.

Orice schimbare a acestei abordări politice ar creşte cererea de GNL şi ar creşte preţurile şi pentru cumpărătorii europeni. În plus, stocarea de gaze a fost ajutată de livrările din Rusia, pe care UE a încercat să le elimine.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri