Gordon Brown pregăteşte măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare (VIDEO)

0
Gordon Brown pregăteşte măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare (VIDEO)

Premierul britanic intenţionează să facă economii serioase în sectorul public! La doar o săptămână de la prezentarea bugetului pe 2010, Gordon Brown a venit cu noi măsuri de eficientizare prin care intenţionează să reducă din costuri cu 3 miliarde de lire sterline.

Şeful din Downing Street a promis că va creea o „ a treia generaţie” de servicii publice, menite să ofere contribuabilului mai mult pe bani mai puţini! El şi-a propus să reducă puternic din finanţările aşa numitelor „quangos”, acronimul pentru „organizaţii non-guvernamentale quasi-autonome”, structuri cu puteri de de supraveghere sau reglementare, sprijinite de bugetul de stat.

 În acelaşi timp, salariile funcţionarilor publici care depăşesc 150.000 de lire sterline anual, vor fi supuse unui control mult mai strict. Îmbunătăţiri vor fi aduse şi modului în care sunt operate serviciile medicale de stat. În ciuda unui sistem apreciat la nivel global, britanicii se plâng în primul rând de perioade de aşteptare lungi în cazul intervenţiilor chirurgicale.

Nu în ultimul rând, Gordon Brown a promis ca date cheie legate de performanţele serviciilor vor fi publicate pe internet. El crede că asta va reduce din birocraţie şi va oferi contribuabilului un control sporit. „Zilele în care statul îţi spunea că indiferent de ce îţi oferă, ar trebui să te declari mulţumit, au trecut”, spune premierul britanic. „Informaţia este esenţială. Aceste măsuri vor genera o îmbunătăţire a calităţii serviciilor, care vor deveni mult mai eficiente din punct de vedere al costurilor dar şi al personalului”, a mai adăugat acesta.

La cele 3 miliarde de lire, în reduceri de costuri identificate recent de guvern, se mai adaugă 9 miliarde, prevăzute în bugetul pe 2010, prezentat săptămâna trecută de Alistair Darling, şeful trezoreriei. Deficitul bugetar al Marii Britanii pune serioase probleme cabinetului de la Londra. Agenţiile de rating au tras deja semnale de alamă în acest sens iar investitorii sunt tot mai îngrijoraţi.

 Potrivit Biroului Naţional de Statistică, deficitul aferent lunii octombrie s-a situat la 11,4 miliarde de lire sterline, cel mai ridicat nivel de la debutul oficial al acestor statistici. Veşti mai puţin proaste au venit totuşi dinspre piaţa muncii. În perioada august-octombrie, numărul şomerilor a crescut cu doar 21.000, ceea ce reprezintă cel mai redus avans trimestrial din ultimele 18 luni. Atât economiştii, cât şi guvernul au fost surprinşi pozitiv de aceste date.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrarii pe site pentru comentarii. Acum îti poti exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai usor. Comenteaza si tu!