Grecia riscă blocarea următoarei tranşe de bani din asistenţa internaţională

Negocierile dintre Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI s-au reluat luni, după o pauză de două săptămâni, în timpul căreia Guvernul de la Atena aproape s-a prăbuşit, după turbulenţele provocate de închiderea postului de televiziune de stat ERT.

 

Există o state generală de insatisfacţie legată de progresele înregistrate de Grecia în reformarea sectorului public, în privinţa colectării taxelor şi a serviciilor de sănătate, a declarat un oficial din zona euro implicat în negocieri.

 

‘Toţi au fost de acord că Grecia trebuie să anunţe măsuri înaintea reuniunii de luni a Eurogrupului. De aceea trebuie să ne întâlnim din nou vineri’, a declarat sursa.

 

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să se întâlnească luni, 8 iulie, pentru a discuta situaţia din Grecia.

 

Pentru a presa Atena să adopte reforme, reprezentanţii UE, BCE şi FMI ar putea refuza deblocarea următoarei tranşe de 8,1 miliarde de euro din asistenţa internaţională, susţine presa din Grecia.

 

‘Negocierile sunt extrem de dificile, trebuie să ne mişcăm rapid pentru a găsi rezolvarea tuturor problemelor cât mai curând posibil’, a declarat o sursă elenă care participă la negocieri.

 

Grecia face progrese dar încă sunt anumite probleme ce trebuie rezolvate, a afirmat luna trecută directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, adăugând că una din probleme o reprezintă măsurile adoptate de Grecia pentru privatizările din anumite sectoare. Grecia s-a angajat să vândă active de stat în valoare de 11,1 miliarde de euro până în 2016, în schimbul asistenţei financiare internaţionale.

 

‘Datoria noastră este de a merge mai departe şi de a depăşi această criză. Ştim ce efecte negative au aceste crize şi de aceea trebuie să reexaminăm totul. Facem asta periodic. Nu încercăm să criticăm pe nimeni’, a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional.

 

Grecia speră să obţină un răgaz de doi ani, până în 2016, pentru a putea reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB, de la 10,9% din PIB la sfârşitul lui 2011.

 

În planul fiscal actualizat pentru perioada 2013-2016, Grecia estimează un deficit bugetar mai mic în acest an. În 2013, ţinta de deficit bugetar a Greciei va fi de 4,3% din PIB, faţă de 5,5% estimată anterior. De asemenea, autorităţile de la Atena se aşteaptă la un excedent primar de 3,2% în 2016, faţă de 4,5% anunţat anterior.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed