Grecia trebuie să facă noi concedieri în sectorul de stat ca să primească noua tranşă de la FMI

De asemenea creditorii internaţionali ai Greciei vor analizat săptămâna aceasta cu oficialităţile elene posibilitatea unor concedieri în sectorul public, surse anonime afirmând că ar fi vorba de concedierea a 150.000 de angajaţi până în 2015.

 

Duminică, reprezentanţii UE, BCE şi FMI au avut discuţii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finanţe al Greciei privind reducerile de personal în sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie. Trei oficiali la Ministerul de Finanţe al Greciei au declarat, sub protecţia anonimatului, că reprezentanţii creditorilor internaţionali insistă că sunt necesare concedieri în sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient. De asemenea, inspectorii UE, BCE şi FMI vor să analizeze progresele înregistrate în procesul de privatizare, de colectare a taxelor şi de recapitalizare a băncilor.

 

Ministrul elen de finanţe, Yannis Stournaras, a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI: ‘Climatul a fost extrem de pozitiv, creditorii recunoscând eforturile făcute în ultimele luni’.

 

‘Nu mai putem face concedieri’, a mai afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internaţionali de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public până în 2015.

 

În ultimii doi ani, a explicat ministrul elen de finanţe, din sectorul public au plecat aproximativ 75.000 de angajaţi prin pensionare, iar noua schemă privind mobilitatea şi estimările referitoare la numărul celor care urmează să se pensioneze ar trebui să îndeplinească cerinţele UE, BCE şi FMI până în 2015.

 

Conform celor mai recente estimări ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% în acest an, după o cădere de 6% înregistrată anul trecut, dar va reveni în teritoriul pozitiv anul viitor, cu o creştere de 0,6%

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed