x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(6) "europa"

Grecii recunosc oficial: Nu vor plati datoria

Noul guvern de la Atena către UE: Este nerealist să aşteptaţi ca Grecia să îşi plătească întreaga datorie.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: cursdeguvernare.ro | Publicat: 28.01.2015, 7:58

Noua putere de la Atena a primit avertismente de la partenerii europeni privind necesitatea de a-şi respecta toate angajamentele luate. Acestea au venit preventiv, după declaraţiile liderului Syriza de până acum, privind o reeşalonare a datoriei Greciei şi, eventual, o ştergere a unei părţi a acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a transmis că Grecia trebuie să „ia măsuri ca redresarea economică să continue”.

Acelaşi lucru i s-a transmis şi de către şeful Eurogrupului, ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem (foto). În plus, acesta a avertizat că „există foarte puţină susţinere în Europa pentru anularea datoriei”.

Ministrul olandez a atras atenţia că membrii statelor UE trebuie să respecte regulile şi angajamentele luate.

Syriza: Datoria Greciei e nesustenabilă

Este nerealist ca Europa să se aştepte ca Grecia să îşi plătească în întregime datoria, a spus purtptorul de cuvânt pe chestiuni economice al Syriza, pentru BBC.

„Nimeni nu crede că datoria Greciei este sustenabilă”, a spus Euclid Tsakalotos. „Nu am întâlnit niciun economist care să spună că Grecia îşi va plăti întreaga datorie. Nu este posibil”, a continuat acesta.

Reprezentantul noii puteri de la Atena a afirmat că acum liderii europeni trebuie să se arate dispuşi să lucreze cu Syriza.

„Ar fi o Europă foarte amuzantă şi foarte periculoasă, cu forţe politice centrifuge, dacă semnalul pe care îl dau este că, după un vor democratic, nu sunt interesaţi să vorbească cu un nou guvern. Ar fi semnalul că este o Europă care nu poate digera schimbarea democratică şi că nu poate digera schimbarea socială”, a spus purtătorul de cuvânt al Syriza.

Acesta a subliniat însă în discuţia cu BBC că „cel mai cumplit coşmar al său ar fi colapsul zonei euro, din cauza colapsului Greciei”. Dar vina nu ar fi a formaţiunii Syriza, ci al politicilor de austeritate.

 

mai multe, pe cursdeguvernare.ro