Green Group a investit 12 milioane de euro în Slovacia, în instalarea unei linii de producţie a granulelor de plastic din PET reciclat

0

„Green Group anunţă o investiţie importantă în Slovacia, în valoare de 12 milioane de euro, pentru instalarea unei linii de producţie a granulelor de plastic din PET reciclat (r-PET), cu o capacitate totală de 8.000 de tone pe an”, a informat compania.

În România, Green Group produce granule r-PET din anul 2015, având o capacitate anuală instalată de 11.000 de tone. Acest tip de granule reprezintă alternativa sustenabilă la producţia de ambalaje de plastic pentru industria alimentară şi non-alimentară, având o amprentă de carbon cu până la 60% redusă în comparaţie cu a granulelor virgine, realizate din petrol.

“Viziunea noastră este să devenim cel mai mare reciclator PET şi producător de granule r-PET la nivel european, cu o puternică componentă de sustenabilitate. Deşeurile municipale reprezintă resurse locale regenerabile, care trebuie reciclate local, pentru reducerea emisiilor de CO2 asociate lanţului logistic de transport al deşeurilor. De aceea, proximitatea resursei cu industria de reciclare este un element cheie pentru obţinerea economiei circulare a PET-ului şi este direcţia pe care o urmărim în extinderea companiei la nivel european”, a declarat Constantin Damov, preşedintele Green Group.

Green Group a intrat pe piaţa din Slovacia în anul 2019, în urma unei tranzacţii de 13 milioane de euro, pentru achiziţia companiei locale Ekolumi. Odată cu noua investiţie, se finalizează şi procesul de rebranding al Ekolumi, care devine Green Tech Slovacia, marcând astfel asimilarea companiei în divizia de reciclare PET din cadrul grupului, Green Tech.

La momentul de faţă, Green Tech Slovacia este cel mai mare reciclator PET din ţară, cu o capacitate instalată de procesare de 40.000 de tone PET pe an.

“Prin noua investiţie, ne consolidăm poziţia în regiune, generând valoare adăugată prin integrarea pe verticală în lanţul operaţiunilor de reciclare PET, până la producţia de materiale reciclate. Până de curând, produceam granule r-PET doar în România, iar acum ne apropiem geografic şi putem deservi mai bine cererea marilor producători europeni, care sunt obligaţi să folosească conţinut reciclat în ambalajele noi”, a declarat Alina Genes, CEO al Green Tech.

Conform directivei europene “Single Use Plastics” (Directiva SUP), producătorii de ambalaje sunt obligaţi să integreze 25% plastic reciclat în compoziţia ambalajelor de băuturi până în 2025 şi 30% până în 2030, fapt ce a impulsionat cererea de granule r-PET la nivel european.

„La începutul anului 2022, în Slovacia urmează să se introducă sistemul garanţie depozit pentru ambalaje şi ne aşteptăm ca acesta să dea un impuls colectării locale şi să beneficiem de materie primă curată. Calitatea deşeurilor este un aspect extrem de important pentru succesul procesului de reciclare şi pentru obţinerea granulelor de calitate superioară”, a adăugat Alina Genes.

Realizate 100% din fulgi de PET rezultaţi în urma procesului de reciclare, granulele r-PET pot înlocui granulele virgine în procesul de producţie a plasticului, cu beneficii superioare de sustenabilitate: cu 60% mai puţine emisii de CO2, mai puţină energie utilizată în producţie, mai puţine resurse naturale consumate şi mai puţine deşeuri în gropile de gunoi.

Green Tech este unul dintre cei mai mari reciclatori pentru deşeuri PET la nivel european, având o capacitate anuală de procesare de 150.000 de tone PET, cu operaţiuni în România, Slovacia şi Lituania.

Grupul are activităţi în reciclarea tuturor fluxurilor majore de deşeuri, inclusiv PET, sticlă, deşeuri electrice şi electronice (WEEE), lămpi şi baterii. Are cea mai mare capacitate instalată de reciclare din România şi una dintre cele mai mari din Europa, procesând anual peste 460.000 de tone de deşeuri.

Din Green Group fac parte: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET), GreenFiber International (lider european in producţia de fibră sintetică), Green WEEE (lider de piaţă în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor), cât şi Green Resources Management (implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deşeurile de ambalaje).