Greșeli pe care le-a făcut Grecia falimentară și le face și România astăzi

Mai 2010, la orizont se zareste deja primul pachet de asistenta financiara stabilit de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Grecia. Primul din cele trei. La acea vreme, creditorii au ajuns la concluzia ca „radacina” crizei o reprezinta indisciplina fiscala si economica. Adica masurile populiste, atitudinea nejustificata de „punga larga” a statului si cheltuirea fara cap a banilor publici, printre altele.

 

UE are o clauza de „fara bailout”, adica o anulare a datoriilor acumulate de un stat membru. In cazul Greciei a fost facuta o oarecare exceptie, adica i s-au acordat niste imprumuturi, in niste conditii avantajoase, iar la schimb i s-a cerut implementarea unor reforme intr-o gama larga de domenii, de la administratie la justitie. Adica nu doar masuri de austeritate, ci si schimbari in structura de functionare a statului. Bloomberg noteaza ca acestea au fost necesare pentru a readuce Grecia pe linia de plutire.

Primul test major pentru aceasta tara, dupa 8 ani de schimbari, este miercuri. 21 august 2018 marcheaza revenirea Greciei pe pietele financiare internationale, adica va vedea daca va putea obtine bani cu imprumut la dobanzi avantajoase.

 

Articolul integral pe ZIARE.COM

 

 

A

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed