x


  • EUR
    4.7621
    USD
    4.2658
string(8) "economie"

Greva de la metrou nu va mai avea loc, dar decontează bucureștenii. Se scumpește călătoria cu metroul

Vestea bună că circulația în Capitală nu va mai avea de suferit din cauza grevei generale anunțate de angajații de la metrou care au cerut salarii mai mari vine la pachet cu o veste rea. Cei care circulă cu metroul vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru un bilet pentru a acoperi majorările salariale obținute de sindicaliști.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.12.2018, 17:43

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a acuzat, joi, sindicatul condus de Ioan Rădoi că a şantajat administraţia companiei pentru a obţine creşteri salariale, dar că acum aceste majorări vor fi acoperite de bucureşteni, în preţul biletelor.

 

„Apreciez că a fost o activitate care ţine de artificial. Nu a existat niciun motiv de grevă. Sindicatul condus de Ioan Rădoi a şantajat administraţia companiei, practic şantajând sutele de mii de bucureşteni care beneficiază de serviciile companiei. Conflictul de muncă a fost stins, dar cu preţul unei măriri salariale pe care o apreciez nejustificată, dar legal întruneşte condiţiile corespunzăroare. Costurile le transferăm în costurile pe care utilizatorii de metrou le vor plăti de anul viitor”, a declarat ministrul demisionar Lucian Şova.

 

Salariaţii de la metrou vor primi o majorare salarială de 20%, după ce administraţia şi sindicatul au încheiat Contractul Colectiv de Muncă 2018-2019. Sindicaliştii au solicitat, iniţial, majorări salariale de peste 40%, iar negocierile continuat pentru o creştere de 20%.

 

Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi Metrorex este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii.