Greva din principalul port britanic de marfă, Felixstowe, va avea drept rezultat ”întreruperea gravă” a lanţului de aprovizionare, declară un oficial al sindicatului Unite

Mişcarea socială a început duminică în portul Felixstowe, în estul ţării, şi ”s-ar putea finaliza în această după-amiază (n.r. luni) dacă angajatorii vor fi de acord să ne întâlnim pentru negocieri reale”, a subliniat Robert Morton, şeful filialei de logistică a sindicatului Unite.

În caz contrar, ”lanţul de aprovizionare va suferi perturbări serioase. Aceasta este una dintre consecinţele regretabile ale unor astfel de situaţii”, a mărturisit el pentru Sky News.

Membrii Unite cer creşteri salariale ”cel puţin egale cu rata inflaţiei”, în timp ce angajatorii au propus 7%, potrivit acestuia.

”Dacă nu ne descurcăm, vor fi mai multe greve”, a avertizat el.

Inflaţia a ajuns la 10,1% pe parcursul unui an în iulie şi ar putea depăşi 13% în octombrie, cel mai înalt nivel al unei ţări G7.

Aceasta este prima grevă din 1989 în acest port, care operează aproximativ patru milioane de containere pe an.

Potrivit unei note a companiei de analiză financiară Hargreaves Lansdown emisă luni, Felixstowe ”este un motor esenţial în operaţiunile comerciale din Regatul Unit, iar o grevă de opt zile riscă să ducă la întreruperi în aprovizionarea supermarketurilor”.

Un oficial al portului Felixstowe a remarcat că managementul şi-a ajustat atitudinea, de la o creştere de 5% la 7%, plus un bonus de 500 de lire sterline plătit imediat, în timp ce Unite a rămas pe 10%, a spus el.

”Doar una dintre cele două părţi încearcă să ajungă la un acord”, a adăugat Paul Davey, director de afaceri publice al portului, la Sky News.

Această grevă este cel mai recent episod dintr-o serie de acţiuni iniţiate de sindicat pentru salarii mai bune în Regatul Unit, unde gospodăriile se confruntă cu o scădere istorică a puterii de cumpărare. Ţara a cunoscut între joi şi sâmbătă trei zile consecutive de sistări ale serviciilor care au perturbat transportul, inclusiv metroul londonez.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed