Grindeanu anunţă semnarea unui contract foarte important de finanţare prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii feroviare, în valoare de 8,77 miliarde lei / Vizează modenizarea a 162 de km de liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad

”Am semnat un contract foarte important de finanţare prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii feroviare!

În valoare de 8,77 miliarde lei, contractul va asigura banii pentru modenizarea celor 162 de km ai liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad. Toate cele 4 loturi ale acestui proiect au deja constructori desemnaţi”, spune ministrul pe Facebook.

 

Potrivit lui Grindeanu, contractele pentru proiectare şi execuţie vor fi semnate după soluţionarea contestaţiilor:

 

Lotul 1: Caransebeş – Lugoj

Lotul 2: Lugoj – Timişoara Est

Lotul 3:Timişoara Est – Ronaţ Triaj

Lotul 4: Ronaţ Triaj – Arad.

 

Sumele asigurate prin PNRR vor fi folosite pentru lucrări complexe necesare dezvoltării infrastructurii din sud-vestul ţării:

 

– dublarea liniei de cale ferată pe tot traseul,

– refacerea liniilor şi corectarea traseului pentru ca trenurile să poată circula cu viteze de 160 km/h;

– modernizarea gărilor;

– construirea de pasarele pietonale şi adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene;

– înfiinţarea unor halte de călători în zonele urbane, pentru accesul direct la reţeaua feroviară de transport;

– desfiinţarea trecerilor la nivel sau construirea unor pasaje denivelate.

– construirea a două noi clădiri pentru mentenanţă şi a unui centru regional de management al traficului şi sistem ERTMS.

 

”Modernizarea acestei linii de cale ferată, care beneficiază de cea mai mare finanţare prin PNRR, este inclusă în Planul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare 2020 – 2030. Este un pas extrem de important pentru modernizarea infrastructurii feroviare din vestul ţării, care face parte din coridorul european Orient/Est Mediteranean”, mai arată Grindeanu. 

 

Potrivit Campaniei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, este ”cel mai important contract de finanţare pentru domeniul feroviar, în valoare de 8,77 miliarde lei, din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”.

 

”Contractul de finanţare, semnat de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, şi directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, domnul Ion Simu Alexandru, are drept scop modenizarea liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad, pe o lungime totală de 162 km”, arată compania. 

 

„Este cel mai important contract de finanţare din PNRR, un obiectiv prioritar pentru compania noastră, deoarece ne dorim ca infrastructura feroviară din zona de vest a ţării să se alinieze standardelor europene de transport şi să ofere călătorilor, care optează pentru transportul feroviar, atât pe distanţe lungi, cât şi pe distanţe scurte, condiţii moderne de călătorie, şi aici ne referim la o infrastructură care va permite o viteză maximă de circulaţie de 160 km/h, staţii moderne, servicii publice de calitate pentru călători, facilităţi sigure de tranzitare sau staţionare în zonele publice, inclusiv amenajarea zonelor de acces şi de deplasare pentru persoanele cu dizabilităţi. Modernizarea liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad va contribui cu siguranţă la nu doar la creşterea economică naţională, dar şi la cea locală, deoarece prin acest obiectiv vom asigura o conexiune feroviară modernă între localităţile adiacente acestui tronson de cale ferată şi reţeaua naţională”, a declarat Ion Simu Alexandru, director general al CFR SA.

 

Proiectul de modernizare a liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad, este structurat în următoarele 4 loturi, fiecare lot având deja constructorul desemnat, în cadrul procedurilor de licitaţie publică pentru proiectare şi execuţie lucrări, astfel:

Lotul 1: Caransebeş – Lugoj

Lotul 2: Lugoj – Timişoara Est

Lotul 3: Timişoara Est – Ronaţ Triaj Gr. D

Lotul 4: Ronaţ Triaj Gr. D – Arad

 

CFR SA arată că, prin modernizarea liniei de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad, primul obiectiv feroviar cu finanţare asigurată în cadrul PNRR, în valoare de 8,77 miliarde lei, CFR SA va contribui în mod direct la dezvoltarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare din vestul ţării, prin lucrări de specialitate complexe, care vor fi executate pe toate cele 4 loturi ale traseului:

► dublarea liniei de cale ferată pe toată lungimea traseului:

► refacerea infrastructurii liniilor şi corectarea traseului pentru atingerea vitezei de circulaţie de 160 km/h;

► modernizarea clădirilor de călători;

► construirea de pasarele pietonale şi adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene;

► înfiintarea de halte de călători în zonele urbane, pentru accesul direct la reţeaua feroviară de transport;

► desfiinţarea sau transformarea trecerilor la nivel în pasaje denivelate;

► lucrări specifice de exploatare feroviară, prin construirea a două clădiri de mentenanţă, un centru regional de management al traficului şi sistem ERTMS (ETCS nivel 2 şi GSM -R).

 

Linia de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad se află pe Coridorul Orient/Est Mediteranean, parte a reţelei feroviare TEN-T Core, şi beneficiază de cea mai mare finanţare în cadrul PNRR, fiind, de asemenea, inclusă în Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri