Grupul Carmistin ia un credit de 427 milioane de lei de la BCR şi CEC Bank pentru investiţii şi refinanţarea creditelor bilaterale existente

„Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piaţa agribusiness şi procesare de carne din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare de 427 milioane de lei, aranjată de un sindicat de bănci format din: Banca Comercială Română (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Agent de Documentaţie şi Agent de Garanţii şi de Plăţi, CEC Bank în calitate de  aranjor principal mandatat şi băncile participante – EximBank, Intesa Sanpaolo Romania şi OTP Bank România”, a anunţat joi BCR.

Această facilitate de credit va fi utilizată de peste 20 de companii membre ale Grupului Carmistin pentru finanţarea proiectelor de investiţii, refinanţarea creditelor bilaterale existente, precum şi pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru.

Finanţarea cuprinde patru tranşe cu multiple posibilităţi de utilizare, în acord cu nevoile variate ale Grupului Carmistin: facilitate de credit pe termen lung pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene alocate pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a pasărilor, modernizarea unităţii existente de producţie a nutreţurilor combinate şi modernizarea abatoarelor grupului; facilitate de credit pe termen lung pentru dezvoltarea de noi ferme de creştere a porcilor, modernizarea fermelor existente si creşterea capacităţii de procesare a cărnii; facilitate de credit revolving pentru refinanţarea creditelor existente şi acoperirea nevoilor tot mai mari de capital de lucru; facilitate pentru finanţarea TVA aferentă proiectelor de investiţii în derulare.

„Acest proiect va permite grupului Carmistin să-şi continue creşterea într-un ritm accelerat pe cele trei linii de afaceri principale: pui, porc şi producţia de furaje. Astfel, vom intra într-o nouă etapă de dezvoltare atât din punct de vedere a creşterii vitezei procesului investiţional, cât şi din punct de vedere al modului de organizare şi structurare al liniilor de business. Companiile din grupul Carmistin lucrează independent”, menţionează Andrei Brumaru, directorul executiv al Grupului Carmistin.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a acţionat în calitate de consultant exclusiv al împrumutatului în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

„Finanţarea Grupului Carmistin este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte antreprenoriale de dezvoltare a unui business românesc, mai ales în sectorul agribusiness, şi suntem onoraţi că am contribuit la realizarea acestui credit sindicalizat complex. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat şi de alţi antreprenori români, pentru că sistemul bancar este pregătit să sprijine investiţiile în afaceri care aduc valoare adaugată în economie şi creează produse şi servicii Manufacturate în România”, spune Bogdan Speteanu, director executiv Produse Corporate BCR.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de  bănci, asigurând procesul de due-diligence şi structurarea, negocierea şi execuţia documentaţiei de credit.

Strătulă & Asociaţii a acţionat în calitate de consultant juridic pentru companiile membre ale Grupului Carmistin.

 Înfiinţat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin activează pe piaţa agribusiness şi de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puţinele holdinguri agricole care integrează în proporţie de 90% lanţul de producţie agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaj, creşterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare şi distribuţie de produse şi preparate din carne (inclusiv în reţeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producţie: pui, porc, vită şi agricultură.

BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, are o reţea de 17 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 371 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori şi cea mai mare reţea naţională de ATM-uri şi maşini multifuncţionale – 1.830 de echipamente, aproximativ 12.700 POS-uri şi servicii bancare.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020. 

EximBank este o instituţie specializată, iar instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate.

OTP Bank România este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Este subsidiară a OTP Group, cu aproximativ 36.000 de angajaţi şi deserveşte zilnic aproape 19 milioane de clienţi din 12 ţări.

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa şi lider în Italia pe toate zonele de business (retail, corporate şi wealth management). Grupul oferă servicii către 11,9 milioane de clienţi, printr-o reţea de peste 4.200 de agenţii, distribuite pe toată suprafaţa Italiei, având cote de piaţa de peste 12% în majoritatea regiunilor ţării.

Intesa Sanpaolo are aproximativ 1.100 de sucursale şi 7,5 milioane de clienţi, inclusiv filialele care activează în sectorul bancar comercial în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, şi o reţea internaţională de specialişti care sprijină clienţii corporate în 25 de ţări, în special în regiuni unde activează companii italiene, precum SUA, Brazilia, Rusia, India şi China.

PCF Investment Banking este lider pe piaţa locală de consultanţă financiară cu un focus pe servicii de corporate finance, tranzacţii sindicalizate, M&A şi private equity investments.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed