Grupul Carmistin, jucător pe piaţa agribusiness din România, a luat un credit sindicalizat de 636 milioane lei, pentru investiţii. Grupul vrea să devină cel mai mare producător integrat de proteină din România până la sfârşitul anului 2025

0
Grupul Carmistin, jucător pe piaţa agribusiness din România, a luat un credit sindicalizat de 636 milioane lei, pentru investiţii. Grupul vrea să devină cel mai mare producător integrat de proteină din România până la sfârşitul anului 2025

“Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piaţa agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare totală de 636 milioane de lei, prin modificarea şi majorarea facilităţilor existente cu 209 milioane de lei, pentru a susţine noua strategie investiţională a grupului. Finanţarea a fost coordonată de Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de aranjor principal mandatat, Bookrunner, agent de documentaţie, garanţii şi plăţi, alături de CEC Bank, în calitate de aranjor principal mandatat, şi de alte bănci participante, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Eximbank”, a informat BCR.

PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant financiar exclusiv al Grupului Carmistin în structurarea, negocierea şi implementarea facilităţii de finanţare.

Bulboacă si Asociaţii SPARL au acţionat în calitate de consultant juridic pentru sindicatul de bănci.

Creditul are utilizări complexe pentru finanţarea noilor proiecte de investiţii ale companiilor din Grupul Carmistin, inclusiv co-finanţarea unor proiecte cu fonduri europene, precum şi asigurarea capitalului de lucru. Printre proiectele care vor fi finanţate prin noua facilitate de credit se numără modernizarea fermelor de creştere a animalelor şi dezvoltarea unora noi, modernizarea, creşterea şi înfiinţarea unor noi capacităţi de procesare a cărnii şi creşterea capacităţii de producţie a fabricii de nutreţuri combinate.

“Pentru noi această finanţare vine să susţină direcţia şi viziunea Grupului Carmistin,  respectiv ca până la sfârşitul anului 2025 să devenim cel mai mare producător integrat de proteină din România cu un sistem de valori  bazat  pe o producţie echitabilă, sănătoasă şi ecologică a alimentelor. Tehnologiile şi produsele inovatoare au devenit esenţiale în viziunea noastră de dezvoltare, motiv pentru care implementăm  un program complex de investiţii care să conducă la o creştere eficientă şi sustenabilă  a capacităţilor de producţie pe care le operăm. Fără investiţii majore, companiile româneşti nu îşi vor putea asigura competitivitatea faţă de concurenţa internaţională şi nu vor putea implementa politici sustenabile de dezvoltare”, afirmă Andrei Brumaru, directorul executiv al  Grupului Carmistin.

România are potenţialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional şi global, spun reprezentanţii BCR.

“Este un exemplu de bună practică, care, preluat de către cât mai multe companii din industrie, poate consolida poziţia României ca producător şi exportator de produse agricole, dar şi o mai bună recunoaştere a etichetei cu produs în România”, a declarat Ana-Maria Samuilă, head of agribusiness & Food BCR.

Sectorul agribusiness a continuat să contribuie în mod semnificativ la PIB-ul României în ultimii ani, chiar şi în contextul pandemic şi există un potenţial extraordinar de creştere, spun ei.

“De altfel, creditele sindicalizate sunt un instrument alternativ de finanţare pentru dezvoltarea companiilor din acest sector, uitându-ne la evoluţia internaţională, la inovaţiile care aduc valoare adaugată mare şi tendinţele din zona de agritech. Un plan de afaceri solid, susţinut printr-o finanţare sindicalizată, facilitează o mai bună integrare a companiilor în lanţul de aprovizionare global”, a declarat Graţia Popescu, senior banker loan syndication BCR.

Înfiinţat în anul 2000 de familia Paraschiv, Grupul Carmistin este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agribusiness şi de procesare a cărnii din România. Totodată, este unul dintre puţinele holdinguri agricole care integrează în proporţie de 90% lanţul de producţie agro-zootehnic, începând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaj, creşterea animalelor (pui, porc, vită) până la abatorizare, procesare şi distribuţie de produse şi preparate din carne (inclusiv în reţeaua proprie de retail).

Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii grupate în patru divizii de producţie: pui, porc, vită şi agricultură.

BCR este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Banca Comercială Română are o reţea de 17 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 371 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piaţa tranzacţiilor bancare, cu cea mai mare reţea naţională de ATM-uri şi maşini multifuncţionale – 1.830 de echipamente, aproximativ 12.700 POS-uri şi servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking şi E-commerce.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 44,4 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2021. 

OTP Bank România este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. OTP Group are aproximativ 40.000 de angajaţi şi deserveşte zilnic aproape 16,3 milioane de clienţi din 11 ţări.

Intesa Sanpaolo Bank este subsidiara din Romania a Grupului Intesa Sanpaolo, prima bancă din Italia oferă servicii bancare comerciale, de investiţii corporate, gestionarea activelor şi servicii de asigurari.

Grupul Intesa Sanpaolo are aproximativ 14,7 milioane de clienţi în Italia, care sunt deserviţi atât prin canale digitale, cât şi prin canale tradiţionale. Băncile subsidiare internaţionale ale Grupului au 7,1 milioane de clienţi, cuprinzând banci care operează în sectorul bancar comercial în 12 ţări din Europa Centrală de Est, din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord şi o reţea internaţională de specialişti în sprijinul clienţilor corporate din 26 de ţări.

PCF Investment Banking este lider pe piaţa locală de consultanţă financiară cu focus pe servicii de corporate finance, tranzacţii sindicalizate, M&A şi private equity investments. Are peste 15 ani de experienţă şi un volum de tranzacţii de peste 1,5 miliarde de euro.

Bulboacă şi Asociaţii este o firmă de avocatură din România specializată în dreptul afacerilor, care oferă servicii juridice de înaltă calitate la standarde internaţionale corporaţiilor, instituţiilor financiare, antreprenorilor, fondurilor de investiţii, înfiinţată la începutul anului 2007.