Grupul TTS anunță rezultate financiare semnificativ peste așteptări pentru semestrul 1 2022

 [București, 29 august 2022] În condițiile generate de reconfigurarea lanțurilor logistice – efecte ale războiului din Ucraina, care au condus la modificări substanțiale ale condițiilor de piață, Grupul TTS a înregistrat creșteri, atât ale cifrei de afaceri, cât și ale nivelului de profitabilitate, atât la nivel consolidat, cât și la nivelul TTS (Transport Trade Services) S.A.

Principalele piețe în care Grupul TTS este activ – piața serviciilor de transport fluvial pe Dunăre și piața serviciilor de operare portuară în Constanța, au fost puternic influențate de efectele războiului din Ucraina. Aceste efecte s-au manifestat cu precădere în trimestrul al doilea al anului și au condus în primul rând la creșterea masivă a fluxurilor de produse agricole, alimentate atât de exporturile ucrainene de cereale, cât și de revenirea fluxurilor de cereale din Serbia și Ungaria – oprite o lungă perioadă din cauza distorsiunilor din piața cerealelor. În același timp, ca efect al sancțiunilor economice aplicate Rusiei, s-au redus semnificativ o parte din fluxurile de materii prime minerale (bauxită și materii prime pentru industria siderurgică) și au dispărut din piață o parte din fluxurilor de îngrășăminte chimice.

Principala consecință a reconfigurării fluxurilor de mărfuri transportate pe Dunăre și a celor operate în portul Constanța, a fost creșterea masivă a cererii de servicii pe aceste piețe. În condițiile unei oferte de servicii limitată de capacitățile fizice de transport și de operare disponibile, creșterea cererii a condus la o creștere generală a tarifelor practicate în piață.

Pentru a răspunde noilor condiții de piață, Grupul TTS a acționat pe mai multe direcții. Pe de o parte, realizarea lanțului logistic ”just-in-time” dedicat exporturilor de cereale ucrainene având ca punct terminus terminalul off-shore de geamanduri al TTS din rada interioară a portului Constanța, a adresat direct lipsa de capacitate disponibilă, la nivelul întregului lanț logistic, pentru preluarea fluxurilor de mărfuri ucrainene. În paralel, am accelerat ritmul investițiilor în extinderea capacității flotei (peste 10,4 mil EUR în S1 2022), cuprinzând, în principal, investiții de peste 8 mil EUR în modernizări și recertificări de nave, dar și achiziția a 8 barje EUROPA 2, cu o capacitate cumulată de 13.600 tone.

În același timp, TTS a continuat programul de modernizare a facilităților portuare. Astfel, în luna mai, TTS a semnat contractul de finanțare din fonduri europene, a unui proiect de modernizare a terminalului portuar din Giurgiu cu finanțare europeană, în valoare totală de 23,9 mil lei, din care 9,5 mil lei reprezintă contribuția TTS.

Din punct de vedere operațional, Grupul TTS a realizat în semestrul 1 2022  un volum total de 7,68 mil tone mărfuri transportate pe cale fluvială și operate în porturi, mai mare cu 4,38% față de S1 2021. Cele mai semnificative creșteri le-au înregistrat volumele de mărfuri operate în porturi (+19,55% față de nivelul atins în S1 2021) și volumul de produse agricole transportate și operate (+28,47% față de nivelul atins în S1 2021). 

La nivelul rezultatelor consolidate, Grupul TTS a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 128,5 mil lei (+46,9%) față de S1 2021 iar profitabilitatea a fost în creștere: +73,1% EBITDA, +118,3% rezultat operațional, +124,5% profit net.

La nivel individual, TTS (Transport Trade Services) S.A. a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 92,4 mil lei (+51,3%) față de S1 2021 și creșteri de profitabilitate pe toată linia: +142,5% EBITDA, +165,9% rezultat operațional, +75,3% profit net.

Despre Grupul TTS

Grupul TTS este cel mai mare furnizor de servicii logistice integrate – expediție, transport pe Dunăre și operare portuară de produse agricole, materii prime minerale și îngrășăminte chimice, din bazinul Dunării de Jos. 

Grupul este format din 16 companii, 11 înregistrate în România, 3 înregistrate în Ungaria și câte una în Republica Moldova și Austria, și operează pe întregul curs navigabil al Dunării, de la Kelheim până la Constanța și până la Ismail/Reni în Ucraina.

Grupul TTS deține cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, cu o capacitate de aproape 800 mii tone, 8 macarale plutitoare, precum și terminale portuare în Constanța și în 7 porturi fluviale dunărene din România și Ungaria.

Despre TTS (Transport Trade Services) S.A.

Înființată în ianuarie 1997, TTS (Transport Trade Services) S.A. este activă pe segmentul expediție internațională de mărfuri. Compania este punctul central al Grupului TTS și coordonează activitatea grupului.

În iunie 2021, acțiunile emise de TTS au fost admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de BVB, la categoria Premium (simbol: TTS), în urma încheierii cu succes a unei oferte publice inițiale secundare de vânzare, prin care acționarii societății au vândut 50% din acțiuni, societatea fiind evaluată la 107 milioane euro.

În 20 septembrie 2021, acțiunile TTS au fost incluse în indicele BET al celor mai lichide acțiuni tranzacționate la BVB, iar în 20 decembrie 2021 au fost incluse în seria de indici FTSE Russell dedicați piețelor emergente, respectiv în indicele FTSE Global Micro Cap.  

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri