Guvern: Pericol iminent de avarii şi accidente cu victime în locuinţe

Potrivit documentului citat de News.ro, această situaţie este pusă în principal pe seama unui număr insuficient de inspectori la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), care să verifice instalaţiile cu risc de avarie.

 

Activitatea ISCIR, instituţie finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, a fost afectată puternic în 2010, când Guvernul a reorganizat instituţia prin Ordonanţa 22 din 18 august 2010. Unele activităţi, care aduceau fonduri importante către ISCIR, au fost transferate către o nouă companie de stat – CNCIR SA. Reorganizarea a însemnat şi un transfer al multor specialişti, care au avut ocazia să obţină venituri mai mari la noua companie, ce nu mai depindea de bugetul de stat.

 

În prezent, ISCIR mai are doar 62 de inspectori de specialitate, din 105 posturi disponibile, care trebuie să verifice instalaţii mecanice sub presiune, instalaţii de ridicat, parcuri de distracţii, domeniul nuclear şi supravegherea pieţei.

 

Potrivit Ministerului Economiei, în România există peste 400.000 de echipamente înregistrate şi peste 20.000 de firme autorizate, care fac obiectul activităţii ISCIR.

 

„Structura actuală a instituţiei nu permite inspectorilor ISCIR o verificare în temenele prevăzute a tuturor instalaţiilor şi societăţilor ce activează în domeniul reglementat şi astfel conduce la sporirea gradului de periculozitate, care şi aşa este unul ridicat, dictat de natura sa”, se menţionează în documentul oficial obţinut de News.ro.

 

Din această cauză, specialiştii Ministerului Economiei trag un semnal de alarmă în legătură cu pericolele generate de imposibilitatea realizării verificărilor necesare.

 

„Există în prezent pericolul iminent de apariţie a unor avarii şi accidente atât în utilizarea echipamentelor şi instalaţiilor care funcţionează în clădirile şi incintele de uz curent (clădiri de locuinţe şi clădiri de birouri), precum şi în utilizarea echipamentelor şi instalaţiilor care sunt folosite în procese industriale/şantiere de construcţii. Accidentele produse în astfel de medii pot cauza atât victime umane, cât şi o poluare a mediului, cu implicaţiile prevăzute de lege”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.

 

Pentru a reduce pericolul, proiectul extinde atribuţiile inspectorilor ISCIR în materie de verificare a echipamentelor şi instalaţiilor periculoase. Astfel, verificările tehnice în utilizare sau în vederea autorizării vor fi realizate obligatoriu, pentru o serie extinsă de instalaţii, doar de către inspectorii ISCIR, nu şi de persoane autorizate de către instituţie, ca în prezent.

 

În plus, ordonanaţa de urgenţă introduce un nou paragraf în Legea 64/2008, republicată, prin care se prevede în mod expres că verificările tehnice în utilizare pentru instalaţiile şi echipamentele ce se află „în unităţi de învăţământ sau în unităţi sanitare, indiferent de forma de proprietate, precum şi în instituţiile publice” se efectuează de către ISCIR.

 

„Neadoptarea în regim de urgenţă a acestei măsuri poate avea impact negativ asupra securităţii naţionale, a ordinii publice, a sănătăţii persoanelor precum şi a patrimoniului public şi privat. (…) Urgenţa clarificării situaţiei ISCIR este justificată şi de efectele acestui conflict legislativ asupra modului de funcţionare a ISCIR, respectiv de reducere a capacităţii de supraveghere şi control a domeniului instalaţiilor sub presiune, a instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, context ce creează premise de afectare a siguranţei cetăţenilor români prin creşterea probabilităţii producerii unor accidente grave”, menţionează iniţiatorii proiectului de act normativ, în nota de fundamentare.

 

Proiectul prevede şi majorarea salariilor angajaţilor ISCIR cu 10%, ca în cazul bugetarilor, care au beneficiat deja de creşterea veniturilor începând cu luna decembrie 2015.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed