Guvernele “fantomă” şi “zombie” ratează bugetul

Cabinetul Boc, care nu mai pleacă de la guvernare, nu poate trece prin Parlament proiectul legii bugetului, în lipsa majorităţii. În acest timp, coaliţia PSD-PNL, care are majoritatea în Parlament şi care îl susţine pe Klaus Johannis pentru postul de premier, nu se poate pune de acord. PSD ar prefera să ia proiectul Guvernului şi să îi schimbe conţinutul, în timp ce PNL vrea să iniţieze un proiect complet nou. Mai mult, PNL îşi asumă chiar reduceri de taxe, care pot fi făcute doar cu modificarea Codului Fiscal.

Fosta coaliţie majoritară PDL-PSD este dispusă la negocieri pe proiectul de buget, în timp ce PNL ar vrea să facă un proiect de la zero, în Parlament. Noua coaliţie PSD‑PNL a picat astfel testul finanţelor publice.

Atât PSD, cât şi PDL susţin că bugetul propus de actualul Executiv poate fi adoptat printr-o formulă negociată între Putere şi Opoziţie. În schimb, PNL doreşte să construiască un nou proiect al bugetului pe anul viitor, susţinând că actualul Executiv nu mai are legitimitatea necesară pentru a propune un buget pentru anul viitor. Această formulă nu este permisă de Legea finanţelor publice, care prevede că iniţiativa legislativă asupra bugetului aparţine Ministerului Finanţelor. Mai mult, propunerile PNL conţin inclusiv reduceri de impozite, elemente care ţin de Codul Fiscal. Un astfel de scenariu ar fi posibil doar după 10 decembrie, deci prea târziu pentru ca tranşa FMI să mai vină la timp, şi doar în cazul în care PNL şi PSD reuşesc să-l impună pe Klaus Johannis ca premier. Însă PSD pare mai degrabă dispus să meargă pe varianta care poate produce rezultate mai rapide: să ia propunerea Guvernului şi să o modifice în Parlament.

Geoană: “Căutăm formule”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că, în această săptămână, se va identifica formula legală prin care Guvernul demis să poată trimite Parlamentului proiectul de buget pentru 2010. “PSD va spijini aprobarea unui buget înainte de reuniunea boardului FMI. Vom avea, probabil în cursul acestei săptămâni, o variantă juridică în măsură să permită unui guvern demis să intre în joc şi vom găsi o formulă – cu specialiştii şi cu experţii noştri, inclusiv din punct de vedere legal, juridic – care să permită ca acest buget să fie aprobat”, a spus Geoană. Acesta nu a dorit să dea explicaţii suplimentare pe această temă. Şeful PSD, candidat la Preşedinţia României, a ţinut să precizeze că acest lucru nu înseamnă că schiţa de buget pe care actualul Guvern o va înainta Parlamentului va rămâne nemodificată. “Vom avea toată libertatea să modificăm ceea ce poate fi schimbat după ce vom instala un nou guvern, până de Crăciun. Noul guvern, după discuţii şi cu FMI, şi cu Banca Mondială, şi cu Comisia Europeană, va avea libertatea să-şi transpună în interiorul bugetului pe 2010 propria viziune de guvernare, cu acelaşi punct fix: 5,9 deficit pe 2010”, a punctat Geoană. El a mai precizat că proiectul de buget nu va include majorări de taxe. “Nu este momentul acum să discutăm despre creşteri de taxe”, a explicat liderul PSD. Întrebat dacă acest proiect de buget va conţine măsuri anticriză, acesta a răspuns sec: “Vor fi mai multe astfel de măsuri”, dar a refuzat să detalieze sau să numească măcar una.

Nicolăescu: “Reducem taxe din buget”

Liberalul Eugen Nicolăescu a declarat că PNL va purta discuţii cu celelalte partide din Opoziţie pentru a construi un buget care să respecte ţintele impuse de FMI.

“Vom lucra la un proiect de buget împreună cu celelalte partide din Parlament, astfel încât să ne încadram în parmaterii pe care Fondul i-a trasat, dar şi cu măsuri de esenţă liberală pe care le ştiţi deja: scăderea TVA, a cotei unice”, a menţionat Nicolăescu, fără să precizeze că propunerea ar presupune şi modificarea Codului Fiscal.

Rectificarea a venit de la prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, care a menţionat că, deşi, PNL ar fi dorit reducerea TVA la 15% şi a cotei unice de impozitare la 10%, aceste reduceri nu pot fi introduse în proiectul de buget în 2010, din cauza rigorilor din legislaţia fiscală, potrivit cărora orice lege privind modificarea taxelor şi impozitelor trebuie adoptată cu cel puţin şase luni înainte de aplicare.

Pe de altă parte, fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian a explicat că nu crede că în acest an România va mai primi bani de la FMI.
“Dacă vom avea anticipate, s-ar putea să nu mai avem nici acord cu FMI”, a spus Vosganian. PNL declara că nu este dispus să intre la negocieri cu guvernul demis Emil Boc, pentru că acesta nu mai are legitimitate. “Guvernul Boc nu mai există, e bun doar să stingă lumina. Nu se poate ca unui viitor guvern să-i fie pus pe masă un buget adoptat anterior. PNL acceptă în linii mari indicatorii macroeconomici ai proiectului de buget. Suntem în acord cu ţina de deficit pentru 2010, dar nu şi cu modul în care ajungem la ea”, a declarat Vosganian.

Flutur: “E neconstituţional!”

Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a afirmat ieri că Guvernul Boc lucrează la bugetul pe 2010 pentru a-l lăsa ca bază de discuţie cabinetului Croitoru, dacă va fi învestit, el spunând că Opoziţia nu poate, din punct de vedere constituţional, să elaboreze un proiect legislativ pe acest subiect. “Ministerul de Finanţe şi Guvernul României trebuie să lase lucrurile pregătite. Trebuie să ai o bază de discuţie pe un proiect fundamentat de guvernul Emil Boc, proiect care poate fi modificat în Parlament”, a declarat Gheorghe Flutur. Întrebat cum comentează intenţia majorităţii parlamentare de a promova propriul proiect de buget, vicepreşedintele PDL a răspuns: “I-am mai văzut făcând un guvern într-o noapte, în altă parte, decât constituţional vorbind. Ne aşteptăm şi la bugete făcute în altă parte, pe sub streşini ţinând de ploaie, dar nu cred că ţin de ploaie şi pentru români, pentru că nu este constituţional. Este doar de imagine şi de campanie”. Pe de altă parte, Flutur a spus că PDL este dispus la discuţii cu toate partidele privind Legea bugetului de stat, astfel încât adoptarea acesteia să nu fie amânată pentru începutul anului viitor.

Radu Carp, profesor de drept constituţional afirmă însă că orice parlamentar poate depune un proiect de lege cu parafa de buget de stat, însă fără rezultat. “Teoretic, orice parlamentar poate iniţia un proiect de lege pe care să scrie buget de stat 2010, dar practic un buget trebuie să plece de la Ministerul de Finanţe, pentru că acesta are toate informaţiile necesare construirii unui proiect de buget”.

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a mai declarat ieri că, dacă se puneau în aplicare măsurile blocate la Curtea Constituţională, s-ar fi disponibilizat fonduri necesare în această perioadă. Potrivit lui Stolojan, reducerile de cheltuieli pot constitui în continuare o soluţie şi se poate lua în calcul ajustarea de costuri per ansamblul cheltuielilor salariale. Oficialul PDL a mai arătat că opţiunile pe care le are Guvernul atunci când fondurile bugetare sunt foarte restrânse sunt să se împrumute extern sau intern, să reducă cheltuielile etc. “Acum, împrumuturile sunt scumpe”, a punctat Stolojan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed