Guvernul a aprobat OUG care va permite acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Oltenia

0

„Era nevoie de o ordonanţă de urgenţă pentru planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, este un plan de restructurare aprobat de Comisia Europeană, pentru cumpărarea certificatelor verzi, dacă acestea nu erau cumpărate, bineînţeles că ar fi fost probleme acolo. Deci am găsit şi un mecanism de finanţare, a trecut şi această ordonanţă”, a anunţat premierul Florin Cîţu, referindu-se la Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2021 pentru aprobarea acordării  unui ajutor de stat de restructurare  Societăţii ”Complexul Energetic Oltenia”- SA.

Drept urmare, Ministerul Finanţelor va aloca sub formă de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664.106 mii lei,  în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat, Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA. Suma va fi asigurată de Ministerul Finanţelor şi din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, a precizat Ministerul Energiei.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare şi neplata acestora conduce la compromiterea planului şi reforma în producerea energiei electrice precum şi întregul proces de decarbonare şi tranziţie către neutralitatea climatică.

” Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din ţara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată ”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Cu o putere disponibilă de 3570 MW, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România şi contribuie la securitatea energetică naţională, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul centralelor pe cărbune în structura producţiei a crescut până la aproape 35%.