Guvernul a instituit inspecţia economico-financiară pentru companiile de stat

0

Prin ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, Guvernul separă competenţele de control între Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi. Prin inspecţia economico-financiară ce se va efectua la regii autonome, companii şi societăţi naţionale, societăţi comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, Ministerul de Finanţe îşi propune să crească responsabilitatea operatorilor economici în exercitarea activităţii economico-financiară şi întărirea disciplinei bugetare şi economico-financiare.

„Prin inspecţia economico-financiară se verifică  măsurile de realizare a veniturilor, de reducere a cheltuielilor şi de diminuare a arieratelor; respectarea reglementărilor economico-financiare şi contabile; fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subvenţionarea unor produse sau susţinerea unor activităţi; obligaţiile către bugetul general consolidat, cu excepţia celor fiscale, conform competenţelor legale”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În textul ordonanţei, se prevede ca în situaţia în care operatorul economic a fost supus unei verificări de către Curtea de Conturi, obiectivele avute în vedere de auditorul public extern nu mai pot fi supuse inspecţiei economico-financiare. De asemenea, inspecţiile se vor desfăşura în baza unor programe anuale, trimestriale şi lunare aprobate prin ordin al ministrului de Finanţe. În plus, controlul financiar ex-post se desfăşoară la solicitarea autorităţilor publice cu atribuţii de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.

„Adoptarea noilor reglementări va contribui la punerea în aplicare a unor prevederi din O.U.G. nr. 66/2011, respectiv la  constatarea şi recuperarea de la debitori a sumelor reprezentând corecţii financiare, în conformitate cu prevederile reglementărilor comunitare, ca urmare a constatării unor nereguli de sistem sau a identificării unor nereguli în aplicarea de către beneficiarii publici a prevederilor legale privind achiziţiile publice, în scopul evitării blocajului implementării proiectelor de investiţii, inclusiv a celor majore, finanţate prin instrumente structurale”, se mai spune în comunicatul citat.