AcasăPoliticGuvernul a publicat proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie

Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie

Guvernul a publicat joi, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie.

Puteți citi aici proiectul de OUG

Principalele prevederi ale proiectului:

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar

Important: Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (cazul Petrom, cu centrala de la Brazi), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.

Iată articolul:

(6) În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh. ”

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.