Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii TVA la materialele de construcţii

“Se ia în calcul și se discută pe această temă, fiind în analiză un astfel de proiect, care prevede reducerea cotei TVA la materialele de construcții și cu siguranță vom avea o poziție oficială în perioada următoare”, a declarant Romeo Drăgan, director general adjunct în cadrul Agenției Naționale de Locuințe (ANL), la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

 

În plus, Drăgan a mai adăugat că unele primării au majorat deja chiriile, care pentru un apartament cu două camere se situează între 120 și 150 lei. Anul trecut, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea anunța majorarea chiriilor pentru locuințele ANL, cu scopul de a stimula vânzările de locuințe.

 

Din mai 2010, de când au fost elaborate prevederile legislative, potrivit cărora, după un an de la închiriere, chiriașul poate achiziționa locuința, doar 57 de unități ANL au fost contractate, din cele 27.000. Prețul de achiziție pe mp este de 448 euro/mp.

 

Oficialul ANL a mai adăugat că din cele 1.680 de locuințe din cartierul Brâncuși din Capitală, 30% dintre chiriași au depus cereri de achiziție a locuințelor. Pentru acest an, ANL are un buget de aproximativ 30 de milioane de euro și are în execuție la ora actuală 4.820 de unități locative.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că majorarea TVA la 24% a fost o eroare politică.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, afirma în urmă cu două săptămâni că reducerea TVA şi a altor taxe va fi posibilă doar pe termen lung, în următorii 5-10 ani, odată ce România va îmbunătăţi colectarea şi administrarea în sistemul fiscal.

Potrivit datelor Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, piaţa construcţiilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar în acest an se va încadra în cel mai bun caz în intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmând să revină pe creştere în 2012, scrie MEDIAFAX.

Compania de servicii de consultanţă PwC estimează că piaţa construcţiilor din România va creşte cu 22 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

Piaţa globală a construcţiilor este evaluată în prezent la 7.200 miliarde dolari, potrivit PwC.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed