Guvernul Bulgariei a aprobat achiziţia unui nou lot de 8 avioane de luptă F-16, în valoare de 1,3 miliarde de dolari

Autorităţile din Bulgaria, stat membru al NATO, comandase 8 avioane F-16 de la compania Lockheed Martin, în 2019, pentru a înlocui avioanele ruseşti MiG-19 îmbătrânite şi a-şi îmbunătăţi complianţa faţă de standardele NATO.

„Achiziţia de avioane este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina”, a declarat Stoianov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziţie a opt avioane F-16 noi, a spus Stoianov. Acordul trebuie să fie aprobat de Parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie.

În aprilie, SUA au aprobat potenţiala vânzare.

”Noul pachet include capacităţi de atac aer-sol şi aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă completă de 16 avioane”, a spus Stoianov.

Bulgaria poartă în prezent discuţii cu Polonia pentru achiziţionarea a opt motoare pentru a-şi menţine operaţională flota MiG până la sfârşitul anului 2023, a spus Stoianov.

Având în vedere că primele avioane F-16 urmează să fie livrate Bulgariei în 2025, ţara caută să închirieze alte avioane militare pentru a acoperi decalajul şi pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Bulgaria a trimis deja cereri către Statele Unite, Israel, Ţările de Jos, Franţa şi Suedia pentru închirierea de avioane militare care pot fi folosite pentru activităţi de poliţie aeriană.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri