Guvernul ceh a aprobat bugetul de stat pe 2008

0
Guvernul ceh a aprobat bugetul de stat pe 2008

Conform agentiei de stiri CTK, membrii guvernului au votat in unanimitate propunerea in care deficitul va reprezenta 2,95% din PIB-ul anului viitor. De asemenea, bugetul vizeaza scaderea progresiva a deficitului pana in anul 2010, astfel, in anul 2009, se preconizeaza ca acesta va reprezenta 2,6% din PIB, urmand ca in 2010 ponderea sa scada la 2,3%.

Planul bugetar prevede pentru 2008 venituri in crestere cu 9,2% fata de anul curent, pana la 39,01 mld. euro, in timp ce cresterea cheltuielilor bugetare este estimata la 6,4%, insemnand 41,67 mld. euro. “Apreciez faptul ca discutiile si atitudinea tuturor s-au bazat pe considerente rationale, deoarece toata lumea stie ca in timpul discutiilor despre bugetul de stat niciun minister nu este multumit de volumul fondurilor alocate. Sunt multumit ca guvernul, ca intreg, este focusat sa realizeze economii si sa stabilizeze bugetele publice”, a declarat Miroslav Kalousek, ministrul de Finante, in cadrul sedintei guvernamentale din 13 septembrie, premergatoare aprobarii planului bugetar. In cadrul sedintei de aprobare a planului privind bugetul de stat pe 2008, agenda guvernamentala a mai prevazut si schita de buget a Fondului National pentru Infrastructura de Transport (SFDI), cat si a Fondului National pentru Locuinte si orarul proiectului de constructie a infrastructurii de transport intre 2008-2013, potrivit site-ului oficial al Guvernului Cehiei.

Cotidianul Prague Daily Monitor noteaza ca structurile de transport prevazute in planurile guvernamentale vor depasi 30,11 mld. euro, iar bugetul alocat catre SFDI este de 3,31 mld. euro. Proiectul privind bugetul de stat pentru anul urmator va trebui propus pentru dezbateri in Parlamentul Cehiei pana la sfarsitul lunii curente.