Guvernul declanșează HAOSUL FISCAL de toamnă

Documentul face parte din corespondența pe care România o are cu Comisia Europeană în vederea structurării bugetului pe anul viitor și configurării unei proiecții bugetare pentru următorii trei ani. De menționat că instituția europeană a inițiat dialogul cu România încă din primăvara acestui an, iar răspunsul ministrului finanțelor român a venit abia luna aceasta.

 

Numai că analizele bugetare incluse în documentul transmis Comisiei Europene nu seamănă deloc cu mesajele extrem de optimiste care sunt folosite de oficialii guvernamentali în țară. În sensul că Ministerul Finanțelor afirmă că are ca variantă de lucru înghețarea salariilor bugetare. Adică, acest lucru ar presupune amânarea aplicării legii de salarizare unitare. Măsura ar putea fi luată în ideea încadrării bugetului în țintele de deficit și de deficit structural impuse de tratatele fiscale europene.

 

La sfârșitul acestei săptămâni, undeva la o televiziune, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici, a recunoscut că documentul este real, ceea ce este un pas înainte, dar a și explicat că varianta înghețării salariilor în sectorul bugetar nu este decât o ipoteză de lucru.

 

Mai mult, ministrul a plusat. A afirmat că o variantă luată în calcul este ca unele măsuri bugetare să fie devansate, adică să fie luate în anul 2020, în loc de anul 2022. Este neclar dacă se referă la legea de salarizare unitară sau la proiectul de lege a pensiilor. Dacă se includ și pensiile, ideea este de-a dreptul fantezistă, pentru că dacă s-ar aplica promisiunile legii, toate veniturile bugetare de anul viitor ar trebui să fie cheltuite numai pe pensii și salarii.

 

Articolul integral pe RFI

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed