Guvernul german va pune condiţii companiilor beneficiare de plafonarea preţurilor gazelor

Berlinul a stabilit luna trecută un pachet de ajutor energetic, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi o reducere a taxei pe vânzările de combustibili, pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri).

Plafonul, care stabileşte un anumit preţ, diferă de încercările de a plafona preţurile pieţei, o măsură pe care Uniunea Europeană a dezbătut-o de săptămâni şi nu a reuşit să cadă de acord, în parte din cauza opoziţiei Germaniei, care spune că ar putea îngreuna aprovizionarea.

Între timp, Berlinul şi-a apărat pachetul de ajutor energetic ca fiind benefic pentru toată Europa, deoarece susţine cea mai mare economie din regiune.

O comisie germană de experţi însărcinată cu elaborarea planurilor de atenuare a impactului preţurilor gazelor s-a întrunit vineri de la prânz până după miezul nopţii şi a stabilit propuneri pentru condiţii specifice de ataşat la programul de sprijin, au declarat o sursă din industrie şi o sursă apropiată comisiei.

Guvernul este de aşteptat să accepte multe dintre propunerile comisiei odată finalizate, au spus sursele.

Condiţiile propuse de salvare a locurilor de muncă şi de şedere în Germania urmează avertismentelor din partea sindicatelor şi lobby-urilor că multe dintre firmele mici şi mijlocii care formează coloana vertebrală a industriei germane iau în considerare mutarea în jurisdicţii mai ieftine.

Orice companie care încalcă condiţiile ar trebui să plătească guvernului diferenţa de preţ.

Ziarul Handelsblatt a fost primul care a scris despre aceste detalii.

Plafonul se va aplica la 80% din consumul de bază al gospodăriilor, cu o limită de 12 euro cenţi pe kilowatt oră (Kwh), în timp ce preţurile de piaţă se vor aplica pentru restul consumului, pentru a încuraja cetăţenii să economisească gaze, au declarat cele două surse pentru Reuters.

Preţul de achiziţie a gazelor pentru aproximativ 25.000 de mari clienţi industriali va fi plafonat la 7 euro cenţi pe Kwh pentru 70% din consum, au adăugat sursele.

Gospodăriile private şi companiile mici vor beneficia de plafon din martie 2023 până la sfârşitul lunii aprilie 2024, în timp ce măsura ar putea intra în vigoare în ianuarie pentru clienţii industriali.

În plus, guvernul va oferi o plată unică consumatorilor de gaze, care este aşteaptată să fie plătită în decembrie şi va costa guvernul în jur de 12 miliarde de euro, a arătat miercuri un proiect de lege.

Comisia încă nu a convenit dacă companiilor li se va permite să plătească bonusuri pentru conducere sau dividende pentru acţionari, în timp ce beneficiază de plafon.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri