Guvernul olandez vrea să privatizeze ABN Amro prin listarea la bursă

ABN Amro, a treia mare bancă olandeză, a fost evaluată de autorităţi la aproximativ 15 miliarde de euro, peste estimările analiştilor şi sub suma totală pe care Olanda a investit-o în salvarea şi sprijinirea băncilor după criza din 2008.

 

 

‘Vom obţine cel mai bun preţ posibil’, a declarat premierul olandez Mark Rutte într-o conferinţă de presă. ‘Şansele să înregistrăm un profit de pe urma vânzării sunt mici. Vom decide în decurs de un care este timpul adecvat şi între timp vom cere ABN Amro să se pregătească pentru o listare’, a adăugat premierul olandez.

 

 

În anul 2008, Olanda a plătit aproximativ 40 de miliarde de euro pentru a-şi salva sectorul financiar, banii fiind utilizaţi pentru naţionalizarea ABN Amro şi furnizarea de injecţii de capital pentru Aegon, SNS Reaal şi ING.

 

 

‘Dacă parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru un IPO ar fi prima jumătate a lui 2015’, a declarat la rândul său directorul general de la ABN Amro, Gerrit Zalm.

 

 

Ministerul olandez de Finanţe a estimat vineri că salvarea ABN Amro a costat 16,8 miliarde de euro iniţial, iar sprijinul acordat ulterior a majorat costurile până la 27,9 miliarde de euro. În schimb, analistul Keijser Capital, Nico van Geest, estimează că valoarea actuală a ABN Amro este de 11-12 miliarde de euro.

 

 

În anul 2007, un consorţiu format din grupul belgiano-olandez Fortis, cel bancar spaniol Banco Santander şi banca britanică Royal Bank of Scotland (RBS) au preluat ABN Amro, cea mai mare bancă olandeză, pentru 71 miliarde de euro. Preluarea ABN Amro a constituit cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul bancar, însă a intervenit cu doar câteva luni înainte de debutul crizei creditului pe piaţa imobiliară americană.

 

 

În România, începând cu data de 15 octombrie 2008, ABN Amro a devenit RBS România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri