x


  • EUR
    4.8740
    USD
    4.0405
string(16) "instant-articles"

Guvernul pregătește o OUG printre beneficiarii căreia se află Dragnea și alți condamnați celebri

Ministrul Justiţiei a anunțat că Guvernul va adopta, prin ordonanţă de urgenţă, „măsuri reparatorii” pentru acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la instanţa supremă şi care nu au putut depune contestaţie în anulare în termenul legal. OUG le va permite lui Dragnea, Năstase şi Severin să ceară revizuirea unor sentinţe.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.01.2019, 10:41

Tudorel Toader a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2003.

 

În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut termenul sau au depăşit termenul contestaţiei în anulare, pentru că avem chiar o decizie a Curţii Constituţionale din 2003 care spune că egalitatea înseamnă ca titularul dreptului dobândit prin actul normativ să se afle în aceeaşi ipoteză. Or, că a pierdut termenul de contestaţie sau nu s-a aflat în aceeaşi ipoteză, au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a declarat Tudorel Toader, la un post de televiziune, fără a spune însă ce fel de „măsuri compensatorii” are în vedere.

 

Potrivit legii, sentinţele definitive pot fi atacate prin contestaţie în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinţei definitive motivate.

 

Spre finalul anului trecut, la sesizarea Vioricăi Dăncilă, CCR a decis că toate completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2014 până la data deciziei CCR au fost compuse nelegal, practic toţi cei condamnaţi de aceste completuri în intervalul 2014-noiembrie 2018 pot beneficia de această OUG. Printre demnitarii condamnați de completurile de 5 judecători de la ICCJ între 2014 și 2018 (declarate nelegal constituite de CCR) se numără fostul premier Adrian Năstase, condamnat definitiv a doua oară pentru corupție în ianuarie 2014 în procesul Zambaccian, Liviu Dragnea, condamnat definitiv în aprilie 2016 în procesul Referendumul, și Adrian Severin, condamnat definitiv în noiembrie 2016, după ce a fost prins de jurnaliștii de la The Sunday Times că cerea mită ca să voteze legi în Parlamentul European.

 

Reamintim că Elena Udrea, Alina Bica, Rudel Obreja, Dan Şova şi alţi condamnaţi cu nume răsunătoare au ieşit de după gratii în baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecători.