Guvernul Privat, proiectul care a forţat mâna Executivului

0
5
Guvernul Privat, proiectul care a forţat mâna Executivului

A pornit, în august 2008, de la ideea de a transfera în spaţiul deciziei publice expertiza mediului de business. A elaborat, de-a lungul a zeci de dezbateri tematice, o serie de recomandări pe termen scurt, mediu şi lung în atenţia Guvernului României. A ajuns în septembrie 2009, după o serie de întâlniri faţă în faţă cu primul ministru Emil Boc şi cei mai importanţi membrii ai Cabinetului, să vadă vada în ce măsură a convins autorităţile să ia în serios vocea economiei reale.

Prefinanţare de 15-30% pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, un acces mai simplu la banii UE, modificarea Legii achiziţiilor publice, în sensul accelerării derulării de contracte cu statul, scutirea de contribuţii pentru angajatorii care intră în şomaj tehnic, reducerea numărului de taxe şi impozite – toate acestea sunt recomandări ale Guvernului Privat care au ajuns acte normative şi atrag efecte pozitive în economie.

Un alt set de măsuri propuse de oamenii de afaceri au intrat pe agenda Executivului, dar sunt doar la nivelul asumării declarative. Totuşi, există speranţe că multe dintre soluţiile venite din business vor fi implementate mai devreme sau mai târziu, existând presiuni în acest sens şi din partea FMI sau UE. Astăzi, Guvernul îşi asumă răspunderea pe neimpozitarea profitului reinvestit, pe legea salarizării unitare din sistemul bugetar, precum şi pe legea privind reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar – desfiinţarea sau comasare unor agenţii guvernamentale şi reducerea timpului de lucru.

De asemenea, Guvernul Boc a anunţat reducerea personalului din administraţia publică, măsură care ar trebui să aibă efecte în viitorul apropiat. Oamenii de afaceri au cerut o restrângere a aparatului birocratic de până la 50%, dar nu este nepotrivită nici soluţia Executivului – o diminuare cu aproape 25% până în 2015. O altă propunere a mediului de business aflată în lucru pe masa autorităţilor este transformarea master planului pe turism în lege a turismului.

“Guvernul Privat este un proiect de stabilitate şi de continuitate în domeniul deciziei guvernamentale, un proiect în cadrul căruia mediul privat dă un exemplu Guvernului public. Adoptarea propunerilor venite de la oamenii de afaceri se va face în timp, reacţiile vor apărea, pentru că Guvernul Privat creează un curent de opinie, care, ulterior, se va transforma în decizie la nivelul Guvernului”, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

“AmCham România s-a alăturat proiectului Guvernul Privat încă de la lansarea acestuia, întrucât dezbaterile din cadrul proiectului au reprezentat un dialog foarte necesar între comunitatea de afaceri şi reprezentanţii Guvernului. Proiectul susține adoptarea unor măsuri de creştere a competitivităţii României, pentru păstrarea şi atragerea de investitori direcţi, cu atât mai mult cu cât atractivitatea economică a României este în scădere”, spune Sorin Mîndruţescu, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham). Proiectul, iniţiat de Business Standard încă din septembrie 2008, a atras inițial în şedinţe de brainstorming şi, ulterior, în întâlniri cu membrii Guvernului Boc peste 200 de lideri de business din România. Din septembrie, Guvernul Privat revine în forță și pune presiune pe decizia guvernamentală.