Guvernul reglementează gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje prin OUG

„Obiectivul central al acestui act normativ este acela de a crește rata de reciclare a deșeurilor. Este un act normativ în concordanță și care urmărește completarea politicilor și strategiilor din domeniul gestiunii deșeurilor, spuneam în concordanță cu pe de-o parte cu reglementările europene în domeniu, precum și cu obiective planului național de gestiune a deșeurilor. Este un subiect pe care există și o condiționalitate ex-ante pe care România nu o îndeplinise. Este singura, de altfel pe care România primise o scrisoare din partea Comisiei Europene și dacă nu se adopta astăzi acest act normativ România risca să primească sancțiuni. Este un subiect despre care premierul a vorbit la Bruxelles în recenta vizita pe care a făcut-o acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

Astfel, prin intermediul acestei ordonanțe se instituie în cadrul Ministerului Mediului comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor. Se înființează această comisie pentru autorizarea și supravegherea implementării în mod colectiv a obligațiilor privind răspunderea extinsă a producătorului.

 

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2019 autoritățiile publice locale vor fi obligate să aplice sistemul „Plătește pentru cât arunci”, este un sistem implementat deja la nivel european prevăzut într-un regulament european. În acest sens autoritățile piblice locale trebuie să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă din deșeuri.

 

De asemenea, vor trebui să colaboreze cu producătorii de produse ambalate, cu organizațiile de transfer și responsabilitate care vor acoperi costurile  pentru colectare, tratare și valorificare a deșeurilor din ambalaje de la populație. În acest fel cetățenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deșeurile menajere, adică acea fracție umedă a deșeurilor care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.

 

 

Se prevede de asemenea aplicarea unor garanții pentru ambalajele reutilizabile și introducerea unor indicatori de performanță atât pentru societățile de salubrizare cât și pentru stațiile de sortare începând sin anul 2019. Așadar, începând cu 31 martie se va aplica o garanție pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei pe ambalaj, iar dupa 31 martie 2022 această granție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri destinate anumitor tipuri de băuturi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed