Hackeri care au piratat site-ul gigantului asigurărilor de sănătate Medibank din Australia cer zece milioane de dolari pentru a nu mai divulga date medicale sensibile

După ce au publicat un prim ”eşantion” din aceste date miercuri, hackerii au publicat un al doilea ”eşantion” joi, pe un forum pe ”dark web” – care nu poate fi găsit cu ajutorul browserelor clasice.

Acest ”eşantion” conţine informaţii extrem de personale despre anumite persoane.

Primele informaţii divulgate par să fi fost selectate cu scopul de a cauza iun prejudiciu important, ţintind persoane care primesc îngrijiri pentru dependenţă de droguri, infecţii transmise sexual sau avorturi,

”Am adăugat încă un fişier, avorturi.csv”, au anunţat aceşti hackeri anonimi, după care îşi prezintă cererea de răscumpărare.

”Ea este de zece milioane de dolari americani. Putem face o reducere (…) 1 dolar = 1 client”, scriu ei pe acest forum.

Compania de asigurări de sănătate a refuzat, până în prezent, să plătească răscumpărarea cerută de hackeri.

”PROFIT ŞI LĂCOMIE”

Atât atacul Medibank, cât şi piratarea în septembrie a celui de-al doilea cel mai important operator de telefonie mobilă austran, Optus, ridică întrebări despre capacitatea Australiei de a se opune infractorilor cibernetici.

Un fost agent FBI şi din cadrul serviciilor americane de informaţii, Dennis Desmond, susţine că Australia nu este mai prost înarmată ”decât orice altă ţintă de mare valoare sau decât orice ţară occidentală”.

”Este foarte regretabil, dar nu cred că Australia at fi mai vulnerabilă decât orice altă naţiune occidentală dezvoltată”, declară AFP acest expert.

Desmond afirmă că hackerii, motivaţi de dorinţa de face bani, atacă în general companii care deţin date de valoare.

”Datele de sănătate sunt o ţintă principală, iar datele despre persoane identificabile au o mare valoare (…), În general, profitul şi lăcomia sunt principalele motivaţii”, subliniază el.

NIŞTE ”NENOROCIŢI”

CEO-ul Medibank David Koczkar a denunţat drept ”ruşinos” şantajul hackerilor.

”Folosirea datelor personale cu scopul de a extorca (bani) constituie (o infracţiune) rău intenţionată”, a denunţat el, subliniind că ”acesta este un atac împotriva celor mai vulnerabili membri ai comunităţii noastre”.

Grupul care se face vinovat de acest atac informatic pare să exercite presiuni asupra Medibank, căutând în fişierele asigurătorului informaţii personale care să creeze cât mai mult rău posibil.

În primele date divulgate, victimele au fost repartizate pe liste de ”buni” şi ”răi”.

Multe dintre persoanele de pe lista ”răilor” sunt asociate unor coduri numerice care le leagă de dependenţa de droguri, alcoolism sau infecţiei cu HIV.

Un dosar care contone, de exemplu, indicaţia ”p_diag: F122” desemnează ”dependenţa de canabis”, potrivit codului F122 al Clasificării Internaţionale a Bolilor, publicat de către Organizaţia Mondialăa Sănătăţii (OMS).

Nume, numere de paşaport, date de naştere şi adrese apar în aceste date divulgate.

Ministrul australian de Interne Clare O’Neil i-a catalogat pe aceşti hackeri drept nişte ”infractori nenorociţi”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed