x


 • EUR
  4.5841
  USD
  3.9032
 • 20° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  50%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "externe"

Hackeri ruşi ar fi accesat sistemul de votare din aproape fiecare stat american

Un atac cibernetic rus asupra sistemului electoral din SUA ar fi afectat aproape 40 de state americane în timpul alegerilor din 2016, potrivit unor surse, citate de The Independent.

Author: Cristina Popovici | Sursa: zf.ro | Publicat: 15.06.2017, 13:27 | Actualizat: 15.06.2017, 13:27

 

Atacul cibernetic, ce ar fi vizat programe de software folosite de angajaţii secţiilor de votare, a afectat 39 de state din SUA.

 

Cifrele, în cazul în care ar fi corecte, acesta ar reprezenta un atac mult mai mare decât cel raportat anterior.

 

Publicaţia online The Intercept a publicat un document secret al Agenţiei Naţionale de Securitate în care era detaliată lansarea unei campanii ruse după modelul practicii ”spear-phishing”, adică obţinerea în mod fraudulos a unor informaţii sensibile. Campania viza administraţii americane locale înaintea alegerilor din SUA. Conform documentului, hackerii ruşi au accesat cel puţin un furnizor de softuri pentru vot.

 

Conform agenţiei de ştiri Bloomberg, hackerii au accesat zeci de baze de date ale voturilor şi cel puţin o bază de date a finanţării campaniei.

 

Potrivit presei internaţionale, atacul a fost atât de grav încât oficialii Administraţiei Barack Obama au trebuit să se folosească de ”telefonul roşu” pentru a se ”plânge” în mod direct Guvernului rus.

 

Administraţia Obama se temea că hackerii vor şterge listele electorale sau vor face modificări în procesul de votare pentru a submina încrederea în alegerile americane.