Hackerii au furat certificate CO2 ale Holcim România în valoare de 15 mil. euro

0

„Conturile de certificate CO2 deţinute de Holcim România la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră au fost accesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate către Holcim. Valoarea certificatelor sustrase se ridică la aproximativ 15 milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis marţi pe site-ul Holcim România.

 

Astfel, un milion de certificate de emisii dioxid de carbon (CO2) au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie. Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa, potrivit informaţiilor Holcim România.

 

„Holcim România a informat imediat Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră şi a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 şi securizarea datelor. Compania a solicitat autorităţilor române abilitate declanşarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost iniţiată şi o investigaţie la nivel internaţional”, se mai arată în comunicatul producătorului de ciment.

 

De asemenea, având în vedere că certificatele de CO2 sunt înregistrate electronic şi nu pot părăsi sistemele Registrelor Naţionale de Emisii de Gaze cu Efect de Seră, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Naţionale de CO2 din Uniunea Europeană să urmărească şi să împiedice comercializarea şi diseminarea certificatelor furate.

 

În România, Holcim este unul din cei trei mari jucători pe piaţa producătorilor de ciment, alături de HeidelbergCement (Germania) şi Lafarge (Franţa).

 

Holcim România SA face parte din Grupul elveţian Holcim, unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (piatră, nisip şi pietriş), precum şi betoane şi asfalt, incluzând serviciile aferente. Grupul este prezent în peste 70 de ţări, pe toate continentele, şi are aproximativ 80.000 de angajaţi.

 

Holcim România deţine în prezent 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim România are aproximativ 1.200 de angajaţi şi în 2009 a înregistrat o cifră de afaceri de 250 milioane euro.