x


  • EUR
    4.8737
    USD
    4.1622
string(6) "social"

Halucinant! Ministerul Muncii nu știe câți români au rămas fără locuri de muncă

Pandemia de coronavirus a creat probleme majore pentru zeci de mii de români. Aceștia au rămas fie fără loc de muncă, fie au intrat în șomaj tehnic.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 05.08.2020, 9:13

Se pare însă că numărul românilor care au locuri de muncă nu este bine cunoscut de Ministerul Muncii.

Violeta Alexandru a declarat, la Tvr, că nu știe cu exactitate câți șomeri există în România la momentul actual. Totodată, ministrul Muncii s-a scuzat, precizând că este nemulțumită că românii ocolesc agențiile AJOFM și preferă să-și găsească locuri de muncă pe cont propriu.

Într-o intervenție televizată, Violeta Alexandru a precizat, întrebată fiind despre procentul de șomaj în România, că acesta a ajns la 2,5%, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Procentul ar putea fi însă mult mai mare, pentru că, spune minstrul, mulți români ocolesc agențiile județene.

Întrebată dacă statul știe câți șomeri are, Violeta Alexandru a răspuns că nimic nu este clar momentan, iar de vină pentru această situație ar fi chiar românii.

”Păi, nu știe pentru că românii nu vin să notifice la AJOFM. Ei ocolesc AJOFM, nu se înregistrează și preferă să-și găsească de muncă pe cont propriu”, a recunoscut ministrul Muncii, motivând lipsa unei cifre exacte a șomerilor.

Violeta Alexandru a subliniat însă că aproximativ 200.000 de români primesc în continuare șomaj tehnic, fiind vorba în principal de lucrători din industria restaurantelor și din zona sportivă.

”Ca să nu ajungem la măsuri de restricții trebuie sa fim responsabili! Dacă va trebui să mai închidem activități vom recupera banii de șomaj tehnic din fonduri europene!”, a declarat Violeta Alexandru. 

Peste un milion de români s-au întors în țară, din străinătate, în timpul pandemiei, mulți dintre ei prvenind din industria Horeca și construcții, grav afectate de criza sanitară.

Ministrul Muncii spune că a venit cu măsuri pentru reîncadrarea acestora în muncă, însă nu știe câți dintre aceștia au reușit să-și găsească o slujbă. Violeta Alexandru precizează că nu poate să-i oprească pe românii care vor să muncească în afara granițelor României.