AcasăEconomieHaos la plata contribuţiilor: Nu credem că vom da amenzi. Probabil va...

Haos la plata contribuţiilor: Nu credem că vom da amenzi. Probabil va fi la mica înţelegere

Noile formulare de declarare a asigurărilor de stat au ieşit abia joi, la 19 august. Timpul foarte scurt în care acestea trebuiau semnate de plătitorii de taxe a dus la un adevărat haos în sistemul de încasări al caselor de asigurări.

Problema e că dacă aceste noi contribuţii nu sunt plătite în termenul legal amenda poate merge până la 5.000 de lei. Autorităţile par însă să-şi fi dat seama de gravitatea situaţiei.

“Trebuie să respectăm decizia Guvenului, dar nu vrem să necăjim pe nimeni. Suntem oameni! Vom încerca să ajungem la înţelegere cu plătitorii. Salariaţii remuneraţi exclusiv pe drepturi de autor vor putea depune declaraţiile privind contribuţiile individuale aferente drepturilor de autor şi plăti contribuţia la şomaj cel puţin până la sfârşitul lunii, dar în cel mai scurt timp posibil”, spune directorul Biroului de Presă al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

“Se discută cu fiecare Agenţie Judeţeană din ţară, iar mâine se va lua o decizie oficială în acest sens. Vom trimite mâine publicului un comunicat oficial”, explică reprezentantul ANOFM.

Salariaţii care vor întârzia cu declararea contribuţiilor individuale aferente drepturilor de autor la oficiile ANOFM şi plata contribuţiei la şomaj nu vor fi amendaţi dacă vin la AJOFM-ul de care aparţin în “cel mai scurt timp posibil”, explică oficialul ANOFM.

Problema termenului-limită foarte scurt (25 august) pentru declararea contribuţiilor la AJOFM pentru veniturile din iulie se va rezolva printr-o înţelegere tacită între salariat şi AJOFM, explică reprezentantul ANOFM.

25 august este, teoretic, termenul limită pentru depunere a declaraţiilor privind contribuţiile individuale aferente drepturilor de autor pentru luna iulie.

Descarcă de aici declaraţiile de pensii, şomaj şi sănătate

Ultimele Articole

Articolul precedentTVA rămâne 24%
Articolul următorLegea ANI a trecut de Senat