HARTA ALIMENTELOR: Cum vor evolua preţurile la mâncare până la Crăciun.

Majorarea tarifelor la utilităţi, dar şi a preţurilor la combustibili şi materie primă au făcut ca producătorii de carne, pâine şi lactate să meargă pe minus în ultimele luni, însă noi scumpiri în perioada Crăciunului ar însemna vânzări mai mici şi costuri de producţie mai mari, spun reprezentanţii din industrie.”Pentru ca societăţile comerciale să reziste trebuie să crească preţurile, însă, pe de altă parte, mai există şi problema veniturilor populaţiei. Salariile marii majorităţi nu au crescut. Veniturile sunt în scădere, pentru că preţurile la alimente, la apă caldă, la întreţinere, la combustibili au crescut, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor sunt în scădere”, a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

 

În opinia sa, preţurile ar trebui să fie majorate cu 10-15% pentru ca jucătorii din industrie să reziste, însă procentul este prea mare pentru a putea fi suportat de populaţie. „Cred că cel mai realist ar fi 50% din acest procent”, susţine Frumosu. Sindicalistul este de părere că pentru a contrabalansa scumpirile la combustibili, energie electrică şi materie primă, Guvernul trebuie să reducă fiscalitatea, ceea ce le-ar permite companiilor să-şi reducă din cheltuieli şi să menţină preţurile la nivelul actual.

 

Minea, Romalimenta: Speculatorii din pieţe cumpără porcul din hypermarket şi spun că e crescut eco la ei în curteSorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), susţine că preţul la carnea de porc s-a stabilizat în toată Europa. De aceea nu se aşteaptă la noi scumpiri în perioada sărbătorilor.

 

„De sărbători majorările nu sunt semnificative sau cel puţin nu sunt ale noastre. Sunt ale pieţei gri spre negru. Tot felul de persoane profită de ocazie şi se duc în pieţe să speculeze. Le spun clienţilor că porcul cumpărat din hypermarket a fost crescut în gospodărie, e bio, e eco şi dublează preţurile”, ne-a declarat Minea. Preşedintele Romalimenta a mai subliniat că de sărbătorii marii producători preferă să facă reduceri pentru a vinde mai multă marfă.

 

Cea mai ieftină carte de porc poate fi cumpărată din pieţele din judeţul Prahova, unde kilogramul de carne nu depăşeşte 10 lei, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de la sfârşitul lunii octombrie. La polul opus se află judeţul Braşov, unde locutoitorii scot din buzunar chiar şi 20 de lei pentru un kilogram de carne de porc.

 

Carnea de pasăre poate fi achiziţionată la cel mai bun preţ în pieţele din Teleorman, unde un kilogram costă între 8 şi 8,5 lei. La Iaşi, pe de altă parte, preţul unui kilogram de carne de pui se situează între 10,5 şi 15,2 lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed