AcasăEconomieHoarda anticriza

Hoarda anticriza

In octombrie anul trecut, Nursultan Nazarbaiev, presedintele Kazahstanului, a semnat un decret prin care ordona fuziunea dintre holdingul industrial Samruk si Fondul National de Dezvoltare Kazina, ambele entitati controlate de guvern. Samruk controla companiile de stat din sectoarele strategice – KazMunaiGaz (KMG), in industria petroliera, KazAtomProm, in extragerea uraniului, Air Astana, transportatorul aerian national –, iar Kazina detinea activele financiare ale statului. In total peste 400 de companii, subsidiare, filiale sau fonduri de investitii.

La infiintare, holdingul Samruk Kazina avea active estimate la peste 40 mld. dolari. In fruntea celui mai mare holding kazah, denumit si Fondul National de Bunastare, a fost numit Kairat Kelimbetov, seful administratiei prezidentiale, vicepresedinte al partidului de guvernamant Nur Otan si unul dintre cei mai puternici kazahi. Potrivit presei occidentale, Kelimbetov, initial un tehnocrat, fost ministru al Economiei, este unul dintre putinii oameni in care Nazarbaiev are incredere.

Dar poate mai important, adjunctul lui Kelimbetov este Timur Kulibaiev, ginerele presedintelui Nazarbaiev, care pana in 2007 ocupase diverse functii importante in statul kazah, intre care si cea de vicepresedinte al KMG. Influenta lui Kulibaiev – unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri locali, cotat anul trecut de “Forbes” cu o avere de 2,1 mld. dolari – este legendara. Citeste articolul integral in MONEY EXPRESS.

Ultimele Articole