AcasăEconomieHolde Agri Invest şi Toneli Holding semnează un parteneriat pentru o agricultură...

Holde Agri Invest şi Toneli Holding semnează un parteneriat pentru o agricultură circulară: Holde Agri Invest îi va furniza cereale producătorului de ouă, în timp ce Toneli Holding va furniza gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor

”Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, şi Toneli Holding, liderul pieţei de producţie şi distribuţie de ouă de consum din România, anunţă semnarea unui parteneriat ce vizează asigurarea unei agriculturi circulare care cuprinde atât producţia de cereale, cât şi fermele de creştere a păsărilor pentru ouă. În cadrul acestui parteneriat, Holde Agri Invest va furniza cereale către Toneli Holding, în timp ce producătorul de ouă de consum va furniza gunoi de grajd, pe care Holde îl va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor. Cele două companii au în vedere să colaboreze atât pe zona de agricultură ecologică, cât şi în ceea ce priveşte agricultura convenţională”, anunţă companiile.

În plus, cele două companii analizează şi posibilitatea implementării unui program de schimb de experienţă în ceea ce priveşte producerea de compost.

„În cadrul Holde acordăm o atenţie sporită cultivării în regim ecologic prin utilizarea gunoiului de grajd, deoarece această activitate reprezintă o investiţie pe termen lung pentru protejarea solului şi creşterea fertilităţii acestuia prin adăugarea de materie organică. Parteneriatul cu Toneli Holding întăreşte angajamentul nostru în ceea ce priveşte practicarea unei agriculturi sustenabile şi suntem încrezători că împreună cu echipele noastre dinamice şi axate pe progresul tehnologic vom contribui la îmbunătăţirea standardelor din agricultura românească,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Domeniul agriculturii este într-o continuă schimbare, în special în ceea ce priveşte utilizarea de îngrăşăminte chimice. Pentru România, 2022 este anul în care este prevăzut termenul de implementare în legislaţia naţională a Regulamentului UE privind produsele fertilizante. Acest regulament va reglementa mai strict utilizarea unor îngrăşăminte chimice, măsură care va facilita accesul pe piaţă al îngrăşămintelor pe bază de gunoi de grajd.

De asemenea, la nivelul UE există nevoia unei standardizări a gunoiului de grajd, în funcţie de sursă, metoda de tratare şi a impactului asupra biodiversităţii, ceea ce ar determina o utilizare mai atentă a gunoiului de grajd de către fermieri. În acest mod, ar putea fi redus impactul negativ al gunoiului de grajd de calitate scăzută şi crescut impactul pozitiv al gunoiului de grajd de înaltă calitate, spun reprezentanţii companiei.

„Fermele zootehnice au nevoie de un partener din agricultura vegetală pentru a asigura reintroducerea în circuit a gunoiului de grajd. Conform unor studii în domeniu, calitatea gunoiului de grajd este mai importantă pentru biodiversitatea solului decât cantitatea de gunoi. Astfel, sistemele de producţie alimentară mai durabile ar putea fi accelerate de aplicarea unui gunoi de grajd adecvat şi de înaltă calitate sau a unor preparate biostimulante pe bază de gunoi de grajd, aşa cum este cazul gunoiului provenit din fermele noastre, care este atestat ca fertilizator organic”, a declarat Toni Khoury, managing partner al Toneli Holding SA.

Holde Agri Invest operează în prezent o suprafaţă totală de aproape 12.000 de hectare în cadrul a patru nuclee: ferma Roşiori situată în Roşiori de Vede (judeţul Teleorman), Frumuşani (judeţul Călăraşi), Videle (judeţul Teleorman) şi Conţeşti (judeţul Dâmboviţa). Totodată, cultivarea în regim ecologic este unul dintre diferenţiatorii companiei care, în prezent, se concentrează pe cultura mare, în regim neirigat: grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui, mazăre si orz. O suprafaţă importantă a fermei Roşiori, aproximativ 2.000 de hectare, este certificată ecologic, iar recolta obţinută este aproape în totalitate exportată în Europa de Vest. Cererea de produse ecologice în Europa şi în lume este în continuă creştere, iar Holde îşi propune ca în contextul creşterii suprafeţei exploatate, pe termen mediu şi lung, să deţină o suprafaţă de teren cultivat în regim ecologic de aproximativ 10-20% din totalul suprafeţei din portofoliu.

Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.

Toneli Holding este cel mai mare producător de ouă din România, cu o producţie anuală de peste 400.000 ouă. Compania este lider de piaţă, fiind prezentă în toate canalele de comerţ – modern, tradiţional şi online, HoReCa, export şi industrie, iar în cazul comerţului modern, deţine 30% din volumul total de ouă comercializat. Toneli acoperă toate codurile de creştere şi producţie (ecologic, free-range, sol, baterie, precum şi ouă lichide) şi controlează întregul flux, de la puii de o zi până la prezenţa pe raft, activitatea fiind completată de producerea hranei păsărilor şi de prelucrarea gunoiului de grajd rezultat în ferme. De asemenea, Toneli este furnizor acreditat pentru Casa Regală a României, McDonald’s şi IKEA.

Toneli Holding îşi desfăşoară activităţile de creştere a păsărilor şi pe cea de producţie în 24 de ferme amplasate în zona de sud a României, în judeţele Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Argeş. Compania are un model de business integrat pe verticală şi dispune de fabrica de producere a furajelor, ferme de creştere a păsărilor şi de producţie a ouălor, centre de colectare, sortare şi ambalare a ouălor, o flotă logistică ce asigură hybrid, direct şi prin terţi, distribuţia de ouă, precum şi o unitate de producţie a fertilizatorului organic.

 

 

 

Ultimele Articole