AcasăMoney&PeopleHorațiu Mălăele împlinește 70 de ani. ”M-am născut sașiu, bâlbâit”, spune cel...

Horațiu Mălăele împlinește 70 de ani. ”M-am născut sașiu, bâlbâit”, spune cel ce a depășit complexele și a ajuns un artist de geniu pentru români

”M-am născut sașiu, bâlbâit, cu toate componentele unui eșec enorm”, spune Mălăele, genialul artist ce a câștigat prin talentul său inconfundabil milioane de români.

În prima zi calendaristică a lunii august, Horațiu Mălăele sărbătorește 70 de ani, conform certificatului său de naștere. De fapt, genialul actor este născut în ultima zi a lunii iulie, pe 31 iulie. ”M-am nascut pe 31 iulie, dar lenea birocratica m-a confirmat pe 1 august”, amuză polivalentul artist. Regizor, actor, caricaturist și scriitor, lui Horațiu Valentin Mălăele îi place să spună despre viața sa că ”este ca o masă la restaurant: copilăria din partea casei, maturitatea – felul de bază, bătrâneţea – desertul, moartea – nota de plată.”

Horațiu Mălăele împlinește 70 de ani. Este unul dintre cei mai populari și bine plătiți actori români

Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine. Eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate. Mi se spunea mereu că desenez urât şi de atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: «Tu eşti un geniu». Iar eu am început să fiu.” (Horațiu Mălăele).

La mulți ani, maestre! Horațiu Mălăele împlinește 70 de ani

Horațiu Valentin Mălăele s-a născut la Târgu Jiu, iar prima sa expoziție de desene a avut-o la Casa de cultură din orașul natal, în 1970, ca o recomandare pentru admiterea la Institutul de Arte Plastice din Capitală. Însă, în cele din urmă a ajuns la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică pe care l-a absolvit în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. O perioadă a jucat la Teatrul Național din Piatra Neamț, ca apoi să fie nelipsit pe scenele de la Nottara, Odeon, Bulandra, Teatrul de Comedie și Teatrul Național. În 1982 a debutat ca regizor de teatru (”O sărbătoare porinciară” de Teodor Mazilu, la Teatrul Nottara). Ca actor de film a debutat în anii facultății, în pelicula ”Muntele ascuns”, iar filmografia sa cuprinde 60 de titluri cinematografice din care amintim: ”Ora zero”, ”Dragostea mea călătoare”, ”Secretul lui Bachus”, ”Primăvara bobocilor”, ”Secretul armei … secrete”, ”Divorț din dragoste”, ”Amen”, ”Damen Tango”, ”Magnatul”, ”Ticăloșii”, “Logodnicii din America”, “Poker”, “Ultimul corupt din România”, “Nuntă Mută”. Ca și caricaturist a expus în peste 3000 de expoziții.

Horațiu Mălăele împlinește 70 de ani. A debutat ca artist grafic, la 18 ani!

A obţinut un număr impresionant de premii, faţă de cele deja menţionate mai amintim Premiul pentru interpretare la Festivalul Național I.L Caragiale București, 1993 și Premiul Asociației Umoriștilor Români pentru interpretare, 1993 pentru piesa „Puricele”, Premiul pentru regie la Festivalul Comediei Românești, Premiul pentru regie Ion Băieșu şi Premiul pentru interpretare, Buzău, 1994 toate pentru „Escrocii în aer liber”, Premiul UNITER în anul 1998 pentru piesa „Unde-i revolverul?” şi Premiul de Excelență al Festivalului „Comedy Cluj”, în 2012.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.