Horațiu Oltean: ”Short-cut-ul succesului înseamnă reinvestirea a 70% din profit”

Horațiu Oltean este un tânăr dezvoltator imobiliar de succes care candidează la Consiliul Local Sibiu din partea Partidului Social Democrat. De ce este în politică? Răspunsul vine chiar de la el: ”Pentru că cineva trebuie să se implice. Nu-mi place să îmi dau cu părerea dacă nu mă și implic. Am ales să intru ca membru din partea PSD în acest an pentru că a venit momentul ca acest partid să aibă parte de o infuzie de tineri politicieni care să se împletească cu experiența seniorilor și aici nu mă refer la oameni batrâni, ci la cei cu o muncă de partid apreciabilă. Sunt convins că alături de colegii mei din Organizația PSD Sibiu putem face lucruri bune pentru orașul nostru. Cred că este un moment potrivit să mă implic în politică și, împreună cu echipa de astăzi, să reconstruim încrederea sibienilor în social-democrație.

1. Cum vedeți evoluția monedei naționale în comparație cu Euro și Dolarul din punctul de vedere al unui investitor pentru care stabilitatea leului poate fi crucială?

Eu cred că moneda națională va fi întotdeauna bună pentru accesarea unui credit. Putem ajuta leul prin livrarea produselor din producția proprie, tot în România. Mai ales a produselor companiilor cotate la bursă pe moneda noastră.
În următorul interval de timp, euro va rămâne moneda de referință și cred că va fi întotdeauna o monedă foarte puternică. Absorbim fonduri europene pentru diferite proiecte interne pentru care se cumpără produse tot din UE și atunci este normal ca euro să rămână o monedă stabilă și de viitor.
Dolarul va crește numai atunci când sloganul Președintelui Trump ”Make America Great Again” nu va mai fi un doar un simplu slogan de campanie.

2. Preconizata criză care se apropie cu pași mari va afecta domeniul imobiliar? Dacă da, va fi mai rău decât în anul 2009?

Criza apare și din pricina noastră și a zvonurilor uneori nefondate. Criza din 2009 pe segmentul imobiliar nu a făcut decât să crească calitatea construcțiilor și să arate dezvoltatorilor că trebuie să facă mai mult decât o simplă construcție, iar profitul încasat să nu fie dublu sau chiar triplu, așa cum obișnuiesc să facă mulți colegi. În criză orice proiect frumos și de calitate se vinde. Criza apare atunci când băncile nu mai finanțează. Acesta este și motivul pentru care Programul ”Prima casă” este un real succes.

3. Din punctul de vedere al unui antreprenor, care sunt prioritățile dezvoltării firmei sale?

A avea succes? Cred că trebuie să știi ce te mulțumește și, mai ales, cât poți oferi acelui business. Reinvestirea profitului într-o proporție de 70% prin tehnologie de ultimă generație te face să produci mai mult într-un timp mai scurt.

4. Care considerați că sunt domeniile în care un întreprinzător ar putea să investească în acest an dificil în așa fel încât să rămână la final pe plus?

În ultimele 6-7 luni, de când s-a instalat și la noi pandemia de coronavirus, în afară de domeniile Horeca, transporturi și alte câteva, în general s-a înregistrat o stagnare pentru cei mai mulți. În momentul de față, se lucrează în multe domenii la capacitate maximă pentru a se reface stocurile și pentru a se livra marfă.
Cel mai bine este să investești în ceea ce cere piața la momentul respectiv. Am discutat cu fabrici din diferite domenii care, pe perioada COVID-19, și-au reconfigurat utilajele, producând viziere, combinezoane, măști de protecție. Iar cele care înainte vindeau produse de îngrijire pentru HORECA produc astăzi dezinfectanți de suprafețe sau de mâini. Ține de managementul nostru, al fiecăruia.

5. Ca om de afaceri, cum v-a afectat pandemia de Coronavirus?

În domeniul meu de activitate, pentru a ajunge să ridic o construcție, trebuie să am și aprobările necesare. Pe acestea le-am obținut mai repede dat fiind că solicitările le-am transmis on-line și, în consecință, și răspunsul a venit mai repede, evitând cozi la ghișee, timp pierdut etc.
În domeniul construcțiilor, minusul l-a constituit lipsa materialelor. Nu pot spune că a fost o scădere în imobiliare pentru că 80% din ce s-a construit s-a vândut în faza de proiect. În schimb, proiectele noi au stagnat pentru a vedea ce se întâmplă în piață.
Construind atât case cât și apartamente, pot spune că cererea a devenit mai mare pe case. Asta pentru că una e să stai, într-o stare de urgență, pe balconul unui apartament, și alta e să stai în propria ta curte, oricât de mică ar fi ea.

6. Ce lideri de business admirați? De ce?

Cred ca orice om de succes este de admirat. Însă eu îl admir de Gigi Becali care, din succesul lui, a împărțit și la oameni amărâți. În timp ce alții, chiar mai puternici decât el, au preferat să petreacă vacanțe luxoase, să-și cumpere mașini scumpe și să uite de românii care-și culcă seara copiii fără a avea să le pună pe masă un ceai și o bucată de pâine.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed