Hotelul Radisson Blu Aurum din Braşov, de cinci stele, estimează o cifră de afaceri de 6,5 milioane euro anul viitor. ”Găsim foarte greu cameriste, salariul este între 2.600 lei şi 3.500 lei net lunar cu bonusuri. Vom angaja şi străini”

”Pentru anul viitor, ne aşteptăm la 6,5 milioane euro venit, iar profitul îl estimăm între 5 şi 10%. Pentru prima lună de funcţionare, 80% dintre turişti au fost români, dar estimarea pe primul an cred că va fi de 50% turişti străini şi 50% turişti români. Când se va deschide Aeroportul din Braşov, mizăm foarte mult pe turiştii străini (în iunie 2023, n.r.), mai ales că facem parte dintr-un lanţ internaţional cu foarte mulţi membri din toată lumea”, a declarat pentru News.ro Ramona Neamţu, proprietar Radisson Blu Aurum Braşov.

Hotelul a fost deschis în luna octombrie a acestui an, după o investiţie de 16,3 milioane de euro, cu aproape 3 milioane de euro peste suma estimată iniţial. 

”Mizăm pe un grad de ocupare de 65%, după un an de zile de funcţionare, şi un ADR pe cameră ( ADR  – average daily rate, venit mediu zilnic per  cameră, n.r. ) de 165 de euro, inclusiv micul dejun”, a mai spus aceasta.

Hotelul dispune de 110 camere, sală de evenimente cu o capacitate de 150 de persoane, un restaurant cu terasă, un skybar, piscină, SPA, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, parcare monitorizată.

Principalele provocări sunt inflaţia şi lipsa forţei de muncă.

”Principalele provocări sunt inflaţia şi creşterea preţurilor la furnizori, la utilităţi, cât şi impactul pe care îl are această creştere în toate produsele, implicit şi în salarii. Avem 70 de angajaţi şi vrem să facem angajări, să ajungem la circa 100 de salariaţi. Şi asta este o provocare pentru anul viitor. Ne dorim să avem o echipă stabilă, care să înţeleagă standardele Radisson, să preia tot ce înseamnă servicii la nivel de brand internaţional şi să putem să lucrăm cu ei şi să le putem oferi clienţilor serviciile pe care şi le doresc şi le aşteaptă când vin la noi. Turistul străin cunoaşte foarte bine brandul Radisson, mulţi vin şi cer ce au găsit în celelalte hoteluri Radisson. Şi trebuie să fim pregătiţi. Iar pentru asta e nevoie de cel puţin o lună de zile să înveţi fiecare angajat cum să se comporte şi cum trebuie să ofere serviciile”, a mai spus Ramona Neamţu.

Din cei 70 de angajaţi, doi sunt de origine filipineză, iar proprietarii iau în calcul să angajeze şi alţi străini.

”Sunt două femei filipineze, care stau în Braşov de trei ani, căsătorite aici cu români. Va trebui să luăm în calcul şi acest aspect, să angajăm străini, deoarece la nivel de cameriste nu reuşim deocamdată să facem o echipă completă şi o să apelăm şi la angajaţi străini. Suntem exigenţi cu curăţenia, camerele trebuie să fie impecabile, curate, igienizate. O cameristă câştigă între 2.600 lei şi 3.500 lei net lunar, cu tot cu bonusuri, şi în funcţie de câte camere fac pe zi”, a mai spus ea.

Atunci când au decis să demareze acest proiect, investitorii au apelat la un consultant de specialitate din Bucureşti. Au apelat la 11 lanţuri internaţionale şi au primit şapte scrisori de intenţie.

”Am decis să fie Radisson, deoarece criteriile noastre pe lângă valoarea investiţie per cameră, mai era şi nivelul de flexibilitate pe care îl oferă fiecare dintre lanţuri. Nouă ne-a plăcut foarte mult conceptul Radisson, deoarece se adresează atât turismului de business, cât şi celui de leisure. Pe de altă parte, era vorba şi de flexibilitatea de a ne lăsa să ne punem amprenta în zona de design şi de amenajare a imobilului”, a spus, la rândul său, Răzvan Neamţu.

El spune că în 2016, potrivit unui studiu de specialitate, necesarul de camere de cazare pentru oraşul Braşov era de 1.000 de camere.

”Între timp s-au deschis două hoteluri în ultimii zece ani în oraşul Braşov, Radisson de cinci stele şi încă un hotel de patru stele. Noi considerăm că necesarul a crescut, studiul nu a fost actualizat. Sigur a crescut cererea de camere pentru hoteluri. Există foarte multe camere de închiriat, foarte multe pensiuni în zonă, dar hoteluri puţine în zonă cu servicii de calitate pentru turişti. Cu siguranţă e nevoie de patru-cinci hoteluri. Sunt trei hoteluri care se vor deschide în Braşov în următorii ani, dar mai e nevoie şi de altele ca să putem atrage cât mai mulţi turişti”, a precizat Ramona Neamţu.

Investiţia în cel mai nou hotel din Braşov s-a ridicat la 16,3 milioane de euro, deşi iniţial a fost estimată la 13,6 milioane de euro. Diferenţa provine din creşterea costurilor atât pe segmentul materialelor de construcţie, cât şi al forţei de muncă, pe fondul contextului pandemic şi al volatilităţii pieţei. Investiţia a fost finanţată prin Exim Bank de RaRa Group, proprietari şi dezvoltatori ai hotelului.

Familia Neamţu mai are afaceri în producţia de elemente din piatră naturală, dar şi un parc fotovoltaic la Isaccea, două parcuri eoliene şi în zona de imobiliare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed