Ialomiţianu: Sistemul public de pensii va trebui subvenţionat cu 12 mld. lei în 2011

Ialomiţianu a fost chemat, marţi, la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor pentru a prezenta cauzele care au dus la deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat. Ministrul a apreciat că principala cauză a deficitului a fost generată de creşterea, deseori nejustificată şi nesustenabilă financiar, a cheltuielilor, mai ales în 2008. „Sistemul de salarii şi cel de pensii nu este sustenabil financiar. Multe creşteri de cheltuieli nu au avut susţinere financiară”, a afirmat Ialomiţianu.

 

În ceea ce priveşte colectarea, ministrul a admis că eficienţa nu este optimă, dar a precizat că nivelul colectării va creşte de la 1 ianuarie, când toate contribuţiile sociale vor fi administrate de către ANAF. „Nu este normal ca unele ministere, agenţii care nu au structuri de administrare a veniturilor să se ocupe de acest lucru. Vedeţi ce s-a întâmplat când s-a adoptat ordonanţa ce reglementa extinderea bazei de impozitare privind contribuţiile. Când s-au transferat contribuţiile sociale la ANAF doar pe persoanele juridice, am constatat că aceste structuri nu erau puternice, capabile să administreze contribuţiile”, a spus Ialomiţianu despre Casa de Pensii şi Casa de Sănătate. „Au rămas persoanele fizice autorizate care trebuie să plătească contribuţiile către Casa de Pensii, Casa de Sănătate, Agenţia de Şomaj. Când le vom prelua aceste contribuţii, vom avea o colectare mult mai bună”, a spus Ialomiţianu.

 

Totodată, colectarea ar putea fi facilitată şi de simplificarea procedurilor legate de plata acestor obligaţii de către persoanele fizice autorizate. „Trebuie să simplificăm modul de declarare şi plata contribuţiei pe baza unei singure baze de calcul şi depunerea unei singure declaraţii la organele fiscale. Aşa cred că vom crea o imagine bună în faţa contribuabilului”, le-a mai spus ministrul de Finanţe membrilor Comisiei de muncă a Camerei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed