Identitatea descentralizată pe înțelesul tuturor

0
60

Sistemele de identitate centralizate sunt fragmentate, nesigure și restrictive. Apariția tehnologiei blockchain deține promisiunea unui viitor mai sigur, accesibil, interoperabil și în cele din urmă, auto-suveran, în care toată lumea ajunge să dețină informațiile personale și să controleze modul în care sunt utilizate.

 

Ce este identitatea digitală?

O identitate digitală este o înregistrare derivată din utilizarea informațiilor personale și a acțiunilor întreprinse online. Poate include informații pseudonime, cum ar fi o adresă IP, dar și date din lumea reală, cum ar fi numele, data nașterii, istoricul medical și activitatea de căutare. Este combinația acestor puncte de date biografice, biometrice și comportamentale care alcătuiesc o identitate digitală.

Tehnologia Blockchain oferă o soluție descentralizată pentru stocarea și gestionarea acestei identități digitale, în care datele nu sunt stocate într-o singură bază de date. Soluțiile de identitate digitală bazate pe blockchain pot cripta datele și le pot înregistra în diferite volume de pe lanț, asigurând informațiile într-un format verificabil, interoperabil și accesibil atunci când este necesar, protejând confidențialitatea și protejându-se împotriva hackerilor și accesului neautorizat.

Utilizatorii și organizațiile pot prezența apoi reclamații semnate digital referitoare la acestea (cum ar fi permis de conducere, amprentă digitală sau calificare), care au fost semnate de emitenții de identitate. Procesul de verificare a revendicărilor semnate este automat și nu este necesar niciun intermediar.

 

De ce identitatea digitală descentralizată este foarte importantă

Gestionarea identităților digitale pe un blockchain ar putea eradica problemele cu soluțiile centralizate existente, inclusiv nesiguranța, inaccesibilitatea și lipsa de transparență.

În prezent, majoritatea datelor noastre valoroase sunt stocate în baze de date centralizate guvernamentale sau de afaceri. Informațiile de identificare personală stocate pe aceste sisteme sunt foarte atractive pentru hackeri, reprezentând 97% din toate încălcările, la un cost estimat de 654 miliarde de dolari în 2018. Stocarea și transmiterea informațiilor criptate pe un blockchain descentralizat rezistent la manipulare elimină acest risc.

Peste un miliard de persoane nu au dovezi de identitate și aproape trei miliarde sunt nebancate. Lipsa unei identități interzice accesul la educație, muncă, călătorii, servicii guvernamentale și sistemul financiar existent. Acest sistem moștenit implică procese și cheltuieli incomode și complexe, cu o lipsă de cunoștințe cu privire la modul de navigare, menținând persoanele blocate. Cu toate acestea, întrucât peste 60% dintre aceste persoane nebancare dețin deja telefoane mobile, soluțiile de identitate mobilă bazate pe blockchain pot deschide accesul la un sistem nou, mai simplu, care se poate potrivi mai bine nevoilor lor.

Modul fragmentat și nestandardizat în care sunt gestionate în prezent identitățile digitale este slab, facilitând crearea identităților false și creșterea nivelurilor de fraudă. Cu smartphone-uri sofisticate și progrese în criptografie și tehnologie blockchain, avem acum instrumentele pentru a construi sisteme descentralizate de gestionare a identității.

 

Ce înseamnă descentralizarea pentru modelele digitale de afaceri

Acest lucru va avea un impact mare asupra modelelor de afaceri în ceea ce privește monetizarea datelor, portabilitatea datelor și incluziunea economică, pe măsură ce ne îndreptăm spre drumul către obiectivul final al identității de auto-suveranitate.

Pe măsură ce lumea începe să-și dea seama de avantajele identității digitale pe un blockchain, atitudinile cu privire la cine deține și ar trebui să profite de datele generate de utilizatori sunt susceptibile să se schimbe. Acest lucru are ramificații speciale pentru serviciile bazate pe conținut ale utilizatorilor, cum ar fi platformele de socializare și agenții de publicitate înfometați de analize comportamentale, dar și pentru orice altă organizație care are nevoie de date. Oferă indivizilor control asupra unui viitor model de generare de bani, care este mai degrabă centrat pe utilizator decât pe business.

Activarea portabilității datelor fără fricțiuni va avea, de asemenea, un efect profund asupra modului în care sunt configurate serviciile. Autoritățile sunt dornice să împingă dreptul la portabilitate, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, astfel încât utilizatorii nu trebuie să verifice din nou identitatea pe mai multe platforme, reducând riscurile de securitate.

Cu identificatori descentralizați (DID), securizați prin criptografie cu cheie privată, care conțin revendicările verificabile, este posibilă migrarea identităților între sisteme. Simplifică procesele de integrare și acces pentru utilizatori, oferind un mijloc standardizat de verificare a acreditării fără ineficiențe manuale sau bazându-se pe puncte centralizate de eșec.

Identitățile digitale ar trebui să contribuie considerabil la creșterea economică în următorul deceniu, deschizând accesul pe piața globală. Se estimează că valoarea identităților digitale va crește cu 22% pe an, cu beneficii economice de peste 300 miliarde EURO doar pentru organizațiile europene și dublă față de consumatori. Modelele de identitate digitală descentralizate vor permite utilizatorilor să deblocheze această valoare și să contribuie la dezvoltarea economiei globale

Reprezintă o descoperire majoră, oferind utilizatorilor controlul deplin asupra tuturor informațiilor lor personale. Companiile vor avea acces limitat la reclamații verificabile, iar sistemul nu se bazează pe o autoritate centrală pentru a funcționa. Impactul acestui lucru se va extinde cu mult dincolo de imaginația noastră actuală, cuprinzând noi cazuri de utilizare și industrii, deoarece identitatea digitală devine o parte integrantă a vieții a miliarde de oameni.

Radu Chirilă, CEO selfDID