AcasăExterneImaginea care îi enervează rău pe ruși! „Teritoriul revine sub jurisdicția Ucrainei”

Imaginea care îi enervează rău pe ruși! „Teritoriul revine sub jurisdicția Ucrainei”

Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, după ce trupele rusești s-au retras săptămâna trecută din avanpostul strategic, relatează The Telegraph și CNN.

„Insula Șerpilor a fost readusă sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, într-o conferință de presă.

„Steagul Ucrainei a fost arborat pe insulă … operațiunea a fost finalizată”, a mai spus luni Humeniuk.

Insula Șerpilor se află la aproximativ 48 de kilometri în largul coastei Ucrainei și este aproape de culoarele maritime care duc spre Bosfor și Mediterană.

„Gest de bunăvoință” din partea Rusiei

Armata rusă a anunțat săptămâna trecută că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova și care a fost bombardată ucraineană în ultimele săptămâni, potrivit AFP.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Varianta Ucrainei

Ucrainenii susțin însă că retragerea rușilor din Insula Șerpilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

Ce spune Pentagonul

După ce Rusia a anunțat că s-a retras de pe Insula Șerpilor motivând că este „un gest de bunăvoință”, Pentagonul a susținut că nu există vreun motiv pentru a crede varianta Moscovei.

„Ucrainenii au exercitat cu succes o presiune considerabilă asupra rușilor, inclusiv folosind rachetele Harpoon pe care le-au achiziționat recent pentru a ataca o navă de aprovizionare. Când îți dai seama cât de pustie este Insula Șerpilor, înțelegi importanța de reaprovizionare. Asadar, ucrainenii au făcut ca rușilor să le fie greu să susțină operațiunile de acolo și i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene. Deci, acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor”, a spus un oficial al Pentagonului.

Ucraina a promis că va recupera Insula Șerpilor

Ucraina va lupta pentru Insula Șerpilor „cât de mult timp este nevoie”, spunea în luna mai șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, citat de Ukraîinska Pravda.

Budanov a explicat într-o intervenție televizată că insula are o importanță strategică atât pentru Ucraina, cât și pentru ocupanții ruși, deoarece permite controlul apelor și, într-o anumită măsură, a situației aeriene din sudul Ucrainei.

„Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei… Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a afirmat generalul ucrainean.

„Acesta este un punct important din punct de vedere strategic pentru a deschide rute maritime comerciale, a importa arme și a exclude orice posibile acțiuni militare rusești pe teritoriul Transnistriei, din care să poată ataca partea de vest a Ucrainei”, a subliniat acesta.

Ultimele Articole