x


  • EUR
    4.8340
    USD
    4.1662
string(16) "instant-articles"

Imagini de la DEZASTRUL din nordul Capitalei. Locuitorii din zonă sunt disperați

Locuitorii din nordul Bucureștiului au avut parte de o poluare îngrozitoare în dimineața zilei de miercuri.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.04.2020, 9:47

UPDATE! Purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, a declarat pentru HotNews.ro că focul a pornit marți la ora 11.00, inițial a ars vegetația, apoi a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor, de la o fostă fermă de porci, iar acesta arde și acum, acolo fiind depusă o cantitate mare de fecale și alte reziduuri. ”În cursul zilei de ieri a fost anunțat un incendiu, în jurul orei 9.00, între localitățile Periș și Ostratu, din Ilfov. Din datele din teren, este vorba despre vegetație uscată, au ars circa 3 ha. Au intervenit două autospeciale de pompieri. S-a intervenit și peste noapte. Din noua transmisie de date, rezultă că acolo este pe lângă vegetație și un canal de deversare a dejecțiilor de la o fermă de porci. După ce a ars stuful și ce mai era acolo, s-a ajuns la acest strat de dejecții care este de foarte mult timp acolo, practic este un strat de combustibil. Canalul este unul lat, nu vă imaginați o țeavă sau ceva mic. Incendiul încă nu a fost stins. Este o cantitate foarte mare, un start foarte gros de dejecții, va fi o intervenție de durată”, a explicat Daniel Vasile.

—–

Locuitorii din zona de nord a Capitalei reclamă miercuri dimineaţă că aerul este irespirabil. Probleme cu calitatea aerului sunt şi în sectorul 6. În ambele zone se simte, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.”Afară este un iad de gudroane arse”, ”Tocmai m-am trezit brusc in miros de cauciuc ars”, anunţă pe Facebook locuitorii din zonă.

De altfel, poluarea nu doar că s-a simțit dar s-a și observat cu ochiul liber, după cum se vede mai jos:

 

 

 

Din disperare de cauză, locuitorii din Corbeanca i-au scris ministrului Mediului, Costel Alexe:

 

”Eu am crezut ca mi a luat foc un intrerupator prin casa.. la 5:30 dimineata cautam disperata, pana sa realizez ca e de afara”, spune unul dintre locuitori. ”Gazare in masa cu girul autoritatilor!:( Nu inteleg cum o sesizare in masa nu ajunge pe masa Ministrului, se dau comunicari false si a doua noapte, fiind pusi in tema ard tot ce pot! Daca esti acolo si incerci sa stingi ceva cum se aprinde cand e umiditate, nu vant, nu nimic? In plus, si eu si Roxana am auzot zgot puternic de descarcat ceva in zona la 3 dimineata. Ce descarci la 3 dimineata? 2 zile la rand? Garda de mediu nu are drone, nu are capacitate sa identifice o asemenea poluare?!” afirmă un alt locuitor din Corbeanca.

 

Unii au încercat să alerteze autoritățile:

”Am sunat la 112.
Mi-au făcut legătura cu pompierii care au spus ca știu despre ce este vorba și ca sunt acolo pt a controla incendiul!
Le-am spus ca sigur nu este vorba despre același pt ca peste zi nu a mai fost miros!

Răspunsul lor: doamna, bate vântul și de aceea se simte din nou! Credeți-ne ca facem tot ce putem sa oprim incendiul!

Va rog pe toți care nu dormiți sa ieșiți in curte și sa va uitați la copaci! Nici măcar o frunza nu se mișca

Concluzia e a fiecăruia!

P.s. Cred ca dacă facem fiecare din locuitorii comunei o postare pe Facebook pe care prietenii sa o facă puțin cunoscuta s-ar putea sa deranjam undeva și sa se între pe for. Altfel, vom inspira in fiecare noapte acest miros adus de vânt!

L.e. Va rog, implicați-va sa oprim “vântul” care nu mișca frunzele, ci doar aduce mirosul in casele noastre”, a mai declarat un locuitor din Corbeanca.

 

„Garda de Mediu, Nu miroase a fum de miriște, miroase a fum de gunoi/ cauciucuri. Și cum se întâmplă fix numai noaptea spre dimineață? Ieri între ora 9 dimineață și până azi noapte nu a mai mirosit. Azi pe la 6.00 fumul era atât de gros că a intrat în casă cu toate geamurile închise. V-aș trimite pozele de la senzorii de măsurat calitatea aerului, sunt ingrozitori, depășiri de sute de ori a indicatorilor, este inadmisibil”, scrie o altă persoană care a sesizat aerul irespirabil, pe pagina Gărzii de Mediu.

 

„Peste un oraş de milioane de oameni apasă un aer greu greu, irespirabil. Curg cu miile mesajele de la oameni din toate părțile Bucureştiului. Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Poliția, Primăria Bucureşti ca de obicei…au scuze, scuze, tot felul de scuze. Nu e prima oară, doar că acum e cel mai rău. Vă amintiți că şi la incidentele anterioare tot aşa erau: scuze că un incendiu, scuze că vântul, scuze că obiceiurile, scuze… Toate instituțiile astea le plătim NOI. Direct noi. Ca să evite/prevină astfel de incidente. Ce e mai mare în aceste instituții: mafia sau/şi incompetența?” spune și Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate.

 

A venit și prima reacție oficială din partea Gărzii de Mediu.

 

”Ca urmare a incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni.

Totodată a fost solicitată intervenția ISU pentru a elimina toate focarele active și mocnite și a preveni extinderea lor.”

 

Ce spune Alexe

 

„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explicat Costel Alexe, la Digi 24 TV.

 

”Am identificat sursa fumului cu ajutorul unei drone. Fumul se intinde pe km intregi. Nu stiu daca e singura sursa de fum in momentul asta, dar aceasta este extrem de mare si afecteaza puternic Corbeanca si imprejurimile. Nu arde doar vegetatia din zona ci si resturi/materiale care se afla in canalele din apropiere (o fosta ferma de porci).

Coordonatele incendiului sunt:

44°38’39.9″N 25°58’16.3″E”, a scris Robert Neagu pe Facebook. De altfel, acesta a și postat imaginile de mai jos: